Raskošne nošnje čuvar tradicije

Aleksandra Madžar
Raskošne nošnje čuvar tradicije

Banjaluka - Na Etnološkom odjeljenju Muzeja Republike Srpske, koje najvećim dijelom čuva tradiciju stanovništva sjeverozapadne Bosne sa kraja 19. i prve polovine 20. vijeka, najbrojnija je zbirka tekstila.

- U okviru ove zbirke postoji više kolekcija, pojedinačnih dijelova gradske i seoske odjeće, gdje se mogu vidjeti košulje, libade, čarape, ali i kolekcije tekstilnog pokućstva, peškira, ćilima i drugih prekrivača - kazala je kustos etnolog u Muzeju Republike Srpske Danijela Đukanović.

Podsjetila je da Etnološko odjeljenje Muzeja Republike Srpske u idućem periodu ima zadatak da prikupi i sačuva etnološke predmete sa cijelog prostora RS, a zatim da nastavi sa istraživanjem i prikupljanjem predmeta iz druge polovine 20. vijeka.

Veoma interesantna i privlačna je zbirka nakita, koja je razvrstana po kolekcijama. Pored izuzetno raskošnih primjeraka nakita najčešće se zadržavaju žene koje s radoznalošću razgledaju kakve su ogrlice i naušnice bile popularne u određenom periodu.

- Zanimljivo je vidjeti kako je nekada izgledao nakit, a kolekcije krase lijepi detalji za glavu, vrat, grudi, struk i ruke. Svaki od njih ima posebnu vrijednost - dodaje Đukanovićeva.

U Etnološkom odjeljenju je i raznovrsna zbirka tradicionalnih muzičkih instrumenata.

- U ovoj zbirci predstavljene su različite kolekcije po vrstama instrumenata. Riječ je o kolekcijama kordofonih, idiofonih, aerofonih, membranofonih muzičkih instrumenta - kazala je Đukanovićeva.

Podsjeća da dio odjeljenja čine obuća i pojasevi od kože.

- Zbirka rukotvorina od drveta baštini kolekcije drvenog pokućstva, čaše, noževe, kašike, ploske, stolice, ali i kolekciju rezbarenih predmeta za preradu tekstilnih sirovina, preslice, vretena i drugo - kaže Đukanovićeva.

Takođe, Muzej Republike Srpske dobijao je na poklon alate i poluproizvode krznarskog i krojačkog zanata.

- Ne treba zanemariti ni zbirku zanata, koja čini značajan dio Etnološkog odjeljenja. Ona se sastoji od kolekcije alata, poluproizvoda i gotovih proizvoda grnčarskog, kovačkog, kujundžijskog, opančarskog zanata - istakla je Đukanovićeva.

Zbirke

- Predmeti u Etnološkom odjeljenju sistematizovani su po vrstama materijala i grupnoj pripadnosti u šest zbirki. To su zbirka tekstilnih predmeta, nakita, predmeta od kože, muzičkih instrumenta, rukotvorina od drveta, zanata, kao i zbirka ostalih predmeta. Klasifikovane su prema vrstama materijala radi praktičnijeg tretmana, kako pri istraživanju samog predmeta, tako i radi njegove zaštite u depou - kaže Danijela Đukanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana