Rajku Petrovu Nogu uručena književna nagrada Marko Miljanov

Srna
Rajku Petrovu Nogu uručena književna nagrada Marko Miljanov

Podgorica - Jednom od najvećih živih srpskih pjesnika Rajku Petrovu Nogu iz Beograda danas je uručena književna nagrada "Marko Miljanov" za zbirku pjesama "Preko pepela".

Godišnja književna nagrada Udruženja pisaca Crne Gore Nogi je uručena na Medunu kod Podgorice.


Nogo je u prigodnom govoru istakao da su, prema porodičnoj legendi, njegovi preci bili Rašovići, Kuči, Drekalovići iz plemena Marka Miljanova.

"Jedan, kako to inače biva, ubio ili svoga ili Turčina i izbjegao u Gornju Hercegovinu, tamo kod Kalinovika. Bio je, pričalo se, visok i krakat te ga prozvaše Nogo. Tako smo se od krvne osvete sakrili u ovaj nadimak koji je postao prezime", objasnio je Nogo.

Pjesnik Dragan Lakićević rekao je da je Nogo u knjizi "Preko pepela" ispisao portrete sa ličnog ikonostasa, likove ukućana i rekonstrukcije predaka i ugradio ih u okvire svoje poezije i poetike.

Lakićević je naveo da je ova knjiga lirska slikovnica, "stari srpski kalendar" u kojem je zbir ličnih i nacionalnih svetinja i njihovih doživljaja u formi poezije.

"Ova knjiga je rekapitulacija svekolikih pesnikovih opredeljenja i oslonaca", kaže Lakićević, te napominje da je Kalinovik topografsko određenje pjesnikovog najužeg zavičaja. /kraj/tb/msb

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana