Radovi umjetničkog para “diSTRUKTURA” od sutra u MSURS: Kritički osvrt na umjetnost i život urbanih sredina

Milanka Mitrić
Radovi umjetničkog para “diSTRUKTURA” od sutra u MSURS: Kritički osvrt na umjetnost i život urbanih sredina

BANjALUKA - Izložba umjetničkog para “diSTRUKTURA” pod nazivom “Stordž Lines” biće sutra otvorena u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, a postavkom je objedinjeno šest projekata i izložbi.

- U pitanju su psihogeografska istraživanja i variraju od klasičnih lutanja po gradovima do kompleksnijih istraživanja koja obuhvataju i pitanja migracije i džentrifikacije - naznačili su iz Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske o postavci čije otvaranje je predviđeno za 19 časova.

Kao glavne alatke stvaranja i izražavanja umjetnici su koristili fotografiju, video i crtež.

- Ovaj par se još od 2005. godine pojavljuje u ulozi urbanih nomada koji u svojim psihogeografskim projektima otvoreno i kritički govore o aktuelnim pitanjima umjetnosti i života u multikulturnim urbanim sredinama u doba liberalnog kapitalizma u kojima su jasno vidljivi procesi dehumanizacije - dodali su iz Muzeja savremene umjetnosti RS.

Neke radove ovog umjetničkog para, koji čine Milica Milićević i Milan Bosnić, publika u Banjaluci je imala priliku da vidi u okviru izložbe “Prigušena egzistencija: savremena umetnička scena Srbije”, koju je u Muzeju savremene umjetnosti RS 2015. godine realizovao Muzej savremene umetnosti Vojvodine.

- U okviru svog samostalnog izložbenog projekta “Stordž Lines” u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske “diSTRUKTURA” predstavlja šest odabranih multimedijalnih projekata: “Ženeva - psihogeografski eksperiment”, “Locus Suspectus”, “No Longer and Not Džet”, “Na putu”, “Nje are living in a beautiful njOURld - Austria” i “Nje are living in a beautiful njOUrld- Spain” - naglasili su iz Muzeja savremene umjetnosti RS.

Rad ovog umjetničkog para, koji od 2005. godine djeluje pod imenom “diSTRUKTURA”, predstavljen je na više od 30 samostalnih i više od 60 grupnih izložbi u Srbiji, širom Evrope, te u Japanu i Egiptu.

Učestvovali su na više programa i radionica u Švajcarskoj, Italiji, Holandiji, Njemačkoj, Finskoj, Španiji, Egiptu i Srbiji. Dobitnici su brojnih stipendija i nagrada, među kojima se izdvaja “Polok-Krasner” grant za 2015. godinu.

Njihovi radovi nalaze se u različitim javnim i privatnim kolekcijama i to u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, Kulturnom centru Beograda, Muzeju grada Beograda i drugim mjestima u Srbiji i šire.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana