Radovi Jelene Vučić izloženi u Banskom dvoru

M. M.
Foto: B. Brezo

BANjALUKA - Izložba "Između ljudskog i božanskog, vidljivog i skrivenog" akademske slikarke Jelene Vučić otvorena je sinoć u salonu bana Svetislava Tise Milosavljevića u Banskom dvoru u Banjaluci.

Postavkom su obuhvaćeni radovi nastali u posljednje tri godine, na master studijama slikarstva na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, u klasi profesorice Borjane Mrđe.

- Jelena ove odnose preispituje kroz istraživanje mitova, bajki, biologije, filmografije i ličnih iskustava majčinstva. Ona kritukuje negiranje ženstvenosti u cilju izjednačavanja polova i uvodi pojam velike majke. Upućena je na unutrašnjost procesa stvaranja života i pokušava da ga vizualizuje u svom umjetničkom izraza - navela je o izložbi Borjana Mrđa i dodala da umjetnica djelima propituje osjetljive i kompleksne odnose između uloga majke i umjetnice.

Na izložbi su predstavljeni savremeni mediji poput animacije, video-radova, instalacija, ali i crteža i slike.

- Radovi su utemeljeni  u feminističkim teoretskim istraživanjima novog vala feminizma, etičkih i ontoloških filozofskih oblasti iz pozicije "ženskog". Slavljenja "ženskog" u njegovim specifičnim prirodnim datostima koje vidim kao neistražen prostor i potencijal za formiranje nove slikarske znakovitosti, rasterećen poništavanja utvrđenih pristupa već radije zaokupljen davanjem novih mogućih, kompleksnijih i suptilnijih iščitavanja "ženskog" - kazala je umjetnica  Jelena Vučić i objasnila da su radovi upućeni na unutrašnjost procesa stvaranja života koji se dešava unutar uterusa, te vizualizaciji i apstrahovanju bioloških ćelijskih transformacija u procesu trudnoće i rađanja.

Izložbu je otvorio direktor Banskog dvora Mladen Matović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana