Radovi Đorđa Aralice od večeras u prijedorskoj galeriji “Sreten Stojanović”: Okovi svakodnevnih stvari

Milanka Mitrić
Radovi Đorđa Aralice od večeras u prijedorskoj galeriji “Sreten Stojanović”: Okovi svakodnevnih stvari

PRIJEDOR - “Vagon skulptura” naziv je izložbe svjetski poznatog vajara Đorđa Aralice, koja će večeras biti otvorena u prijedorskoj galeriji “Sreten Stojanović”, što će biti prvo Araličino izlaganje u BiH.

Postavkom su obuhvaćeni radovi koji su nastali u posljednjih nekoliko godina umjetnikovog stvaranja, te tako ova izložba predstavlja svojevrsnu rekapitulaciju njegovog rada.

- Dela karakterišu strukture sačinjene od industrijskih lanaca koji su umetnikov ekskluzivni medij. Nameće se direktna asocijacija na readdž made, ali posmatrano idejno i suštinski, ničeg daljeg od readdž madea! Aralica u maniru pop-arta vrši aproprijaciju predmeta svakodnevne upotrebe - lopti, šešira, kocke, peščanih satova, pehara i kofera, i mentalno ih i manuelno preobražava, oneobičava i ovekovečuje - zabilježio je istoričar umjetnosti Luka Vukićević o ovoj izložbi i dodao da pomenuti predmeti ne posjeduju nikakvu  utilitarnu funkciju, već se etabliraju kao djela likovne umjetnosti, sa naglašenom distinkcijom spram objekata primijenjenih umjetnosti.

Kako Vukićević navodi u katalogu izložbe, povezivanjem i kontrastiranjem tradicionalne čvrste skulptoralne forme i nematerijalnih digitalnih medija (fotografija i video), autor involvira posmatrača u cjelokupni izražajni korpus izložbe.

- “Vagon skulptura” - sam naziv izložbe u galeriji koja nosi ime čuvenog srpskog skulptora Sretena Stojanovića, konotira mobilnost, promenu mesta kao izmeštanja gledišta, i neutaživu potrebu za transformacijom. Araličini životni i umetnički nomadizam, svesno ili nesvesno utisnut je u njegove skulpture (ne samo u “Koferu”, eklatantno materijalizovanom konceptu putovanja), koje se time suvereno opiru utisku monotonije i repetitivnosti. Pored umetnikovih kretanja po geografskim toposima, svetskim gradovima, egzistira ništa manje važno kretanje “unutar sebe”, unutar svoje umetničke persone. Araličine skulpture su eksponati voza-galerije koji neumorno putuje po planetarnim kolosecima. Zaustavljanje u Prijedoru je prilika da se sagledaju u svom kinetičkom momentu - dodaje on o ovoj izložbi, koja će biti otvorena večeras u 20 časova, a posjetiocima je dostupna do 25. maja.

Iz biografije

Đorđe Aralica diplomirao je vajarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, član je ULUS-a i ULUPUDS-a sa statusom samostalnog umjetnika. Stvara u različitim medijima, kao što su terakota, kamen i metal. U Srbiji i inostranstvu izlagao je na brojnim grupnim i samostalnim izložbama, a za svoje radove dobio je brojna priznanja, među kojima se izdvaja priznanje fondacije “Polok-Krasner”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana