Radmila Lizdek - Zapisi sa kamenaotvaraju galeriju

Aleksandra Madžar
Radmila Lizdek - Zapisi sa kamenaotvaraju galeriju

Trebinje - Slike obuhvaćene izložbom "Zapisi sa kamena" tematski su u vezi sa Hercegovinom i periodom mog odrastanja. Sunčani predjeli, uz koje i dalje stvaram u Trebinju, neprestano me inspirišu za nova djela.

Rekla je ovo za "Glas Srpske" akademski slikar Radmila Lizdek, čijom će izložbom u subotu, u 21 čas biti otvorena prva likovna galerija u Nevesinju.

- Posjetioci će imati priliku da vide 25 slika većeg formata, rađenih tehnikom ulje na platnu. Dio ove izložbe predstavljen je ranije u galeriji "Atrijum" u Beogradu - rekla je Lizdekova, koja je rođena i odrasla u Nevesinju.

Dvadesetu samostalnu izložbu Radmile Lizdek svečano će otvoriti akademski slikar i vajar Milivoje Unković, a ljubitelji likovne umjetnosti imaće priliku da djela iz ovog ciklusa pogledaju do 19. maja.

- Otvaranje galerije je od velikog kulturnog značaja za Nevesinje i za cijelu Hercegovinu. Sigurno je da će ovim prostorom, u kojem će se održavati koncerti i književne promocije, oživjeti cijela ova hercegovačka opština - istakla je Lizdekova.

Istoričari umjetnosti su slike iz postavke "Zapisi sa kamena" opisali kao makrokosmički fenomen, zasnovan na različitostima i neprestanim promjenama, kroz koje se ispoljava nepresušna inspiracija Radmile Lizdek.

Lizdekova je Akademiju likovnih umjetnosti - smjer slikanje završila u Trebinju, u klasi prof. Milorada Ćorovića. Školovanje je nastavila na master studijama na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Milana Staševića. Doktorske studije radi na Akademiji lijepih umjetnosti u Beogradu.

Slikarka, koja je i organizator Međunarodne umjetničke kolonije "Lastva" u Trebinju, do sada je imala devetnaest samostalnih postavki, a svoja djela predstavljala je i na mnogim grupnim izložbama.

Lirska nota

- Izvorište svojih idejnih premišljanja i intimnih raspoloženja Radmila Lizdek nalazi u neposrednom okruženju, živicama napravljenim od isprepletenih grana ili lirski nadahnutim cvjetnim livadama, okupanim atmosferom punom guste materije i svjetlosti. Putem njih ona iskazuje karakter svog slikarskog senzibiliteta, svoj stav prema svijetu i svoj kreativni izraz - rekla je o ciklusu "Zapisi sa kamena" istoričar umjetnosti Ljiljana Zeković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana