Radionica “Kako napraviti izložbu?” u julu u Galeriji “Vagon”

Ilijana Božić
Radionica “Kako napraviti izložbu?” u julu u Galeriji “Vagon”

BANjALUKA - Radionica “Kako napraviti izložbu?”, koja će biti organizovana u Galeriji “Vagon” tokom jula, omogućiće umjetnicima, kustosima i mladima željnim znanja da spoznaju kako izgleda organizacija izložbe, ali i pisanje kustoskog i kritičkog teksta, te na koji način da umjetničko djelo prezentuju publici.

O radionici “Kako napraviti izložbu?” za “Glas Srpske” govorila je konceptualna umjetnica i galerista Isidora Branković koja je prije godinu dana pokrenula Galeriju “Vagon”. Predavači na ovoj radionici su kustosi i istoričari umjetnosti iz Beograda Jovana Trifuljesko i Minja Lazareski, te kustos Muzeja savremene umjetnosti RS Isidora Banjac i kustos i galerista Isidora Branković. Prijave traju do sutra, a radionice počinju 1. jula.

Poziv je objavljen na sajtu vagon.gallerdž, gdje se zainteresovani mogu prijaviti motivacionim pismom na i-mejl vagongallerdžŽgmail.com.

- Smatram da su predavači na radionici izuzetni mladi ljudi koji su uspješni u svom poslu, te da je to izuzetno važno za umjetnika, kustosa i mlade koji imaju ambicije i težnju ka tome da prime znanje koje, objektivno, ovdje ne mogu da steknu jer mi nemamo fakultet istorije umjetnosti - objasnila je Brankovićeva.

Dodala je da je važno znati prezentovati svoje umjetničko djelo i da baš zbog toga na ovu radionicu poziva sve zainteresovane i gladne znanja da oplemene i prošire svoje vidike.

- Kroz rad i razgovor sa umjetnicima mapirali smo određene probleme i nedostatke u znanju. Prema našim istraživanjima, 90 odsto studenata koji završe Akademiju umjetnosti nema priliku da sarađuje sa kustosom i negdje je ostalo u vazduhu šta to kustos tačno radi. Zbog toga je ova radionica važna - rekla je ona.

Kako je kazala, ideja za ovu radionicu nastala je iz želje da se proširi znanje o produkciji, izložbama i projektima.

- Umjetnici i svi zainteresovani za istoriju umjetnosti i kustosku praksu mogli bi ovom radionicom da oplemene svoje znanje - navela je ona.

Naglasila je da Jovana Trifuljesko radi kao galerista i kustos u galeriji “U10” u Beogradu, ali i da je osnivač i inicijator kritičkog magazina “Oko gledanja”, te da Minja Lazareski piše za ovaj kritički magazin iz Beograda.

- Kad smo planirali koncept radionice, smatrali smo da je interesantno govoriti o kustoskoj praksi iz različitih uglova. Dakle, kako je to raditi u galeriji savremene umjetnosti i nezavisnoj galeriji kao što je “U10” i kakva su iskustva raditi pri instituciji kao što je Muzej savremene umjetnosti RS. Smatrali smo da je važno dati različita mišljenja i širinu kako bi polaznici zainteresovani za kustosku praksu nakon nje imali šire znanje o mogućnostima produkcije i postavci izložbe uopšte - ispričala je Brankovićeva.

Objasnila je da će polaznici tokom jula boraviti u Galeriji “Vagon” kako bi preuzeli galerijski posao te kako bi tokom radionice organizovali izložbu sa umjetnikom kog obrađuju, ali i kako bi naučili da pišu kritičke tekstove i tekstove za izložbe uopšte.

Nakon izložbe koja će biti produkt radionice, u galeriji “Vagon” biće otvorena postavka Maje Simišić, konceptualne umjetnice iz Amsterdama.

Produkt

Isidora Branković je naglasila da će produkt radionice “Kako napraviti izložbu” biti upravo postavka čiji će kustosi biti sami polaznici.

- Oni će nakon toga organizovati stručna vođenja kroz izložbu kao i umjetničke razgovore. Takođe, vodiće i razgovore sa novinarima. Poenta je da nauče na koji način da pozivaju, koga pozivaju, odnosno sve ono što donosi posao galeriste i kustosa - istakla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana