Rade Šerbedžija zatvorio Festival evropskog i mediteranskog filma u Trebinju: Zlatnim platanom slavio umjetnost

R. Mijanović
Rade Šerbedžija zatvorio Festival evropskog i mediteranskog filma u Trebinju: Zlatnim platanom slavio umjetnost

Trebinje - Uručenjem nagrade "Zlatni platan" glumcu Radetu Šerbedžiji i projekcijama filmova "A oj, Liko" Igora Gala i "72 dana" Danila Šerbedžije zaustavljena je traka na četvrtom Festivalu evropskog i mediteranskog filma u Trebinju.

Legendi eks-jugoslovenskog glumišta u nedjelju uveče priznanje "za izuzetan doprinos evromediteranskoj kinematografiji" uručeno je na svečanom prijemu u prostorijama Gradske uprave.

Šerbedžija je istakao da sa radošću prima priznanje, jer je dobio puno nagrada koje je zaboravio, ali ovakve ne, jer su za doprinos kinematografiji.

- Malo sam se zabrinuo, jer sam u posljednje vrijeme počeo dobijati nagrade za životno djelo. Svaka nagrada je važna, obično se one dodjeljuju u neka lijepa vremena i kad slavimo umjetnost. Žao mi je što u Trebinju nisam nikad igrao u pozorištu, ali sam kao klinac igrao tokom ljeta na Ivanici mali fudbal na ledini. Hvala vam - rekao je Šerbedžija.

Publika je aplauzima dijelila radost sa glumcem, a ovu značajnu nagradu Šerbedžiji je uručio gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević, koji je izrazio zadovoljstvo što je ugostio legendu eks-jugoslovenskog glumišta.

- U ime svih građana Trebinja i Hercegovine zahvaljujem Vam na dolasku u naš grad. Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo što smo se dogovorili da Rade Šerbedžija prvi zaigra na daskama pozorišne scene, koja će možda biti najljepša u regionu, a čije otvaranje planiramo u januaru, kada će vrata umjetnosti otvoriti i Kulturni centar - istakao je Vučurević.

Obećanje da će doći na otvaranje sa nekom od svojih predstava ili koncertom dao je i Šerbedžija.

Umjetnički direktor festivala Peđa Milojević zadovoljan je organizacijom ovogodišnjeg festivala i dodao da je sve prošlo kako su i planirali.

- Ne odustajemo od ideje festivala, a to je da Trebinje postane veliki filmski studio. Tokom sedam festivalskih dana na Ljetnoj sceni Doma mladih u Trebinju prikazano je 14 filmova, među kojima i značajan broj premijera, a u okviru četiri programske cjeline: mediteranski film, evropski film, novi srpski film i omaž laureatima/Hercegovina na filmu - podsjetio je on.

Nagrada Tanji Bošković

Na otvaranju ovogodišnjeg festivala glumici Tanji Bošković takođe je dodijeljen "Zlatni platan" za izuzetan doprinos evromediteranskoj kinematografiji.

- Dobiti od Trebinja priznanje za doprinos filmskoj umetnosti za mene je posebna čast. Nisam dobijala tako puno nagrada, čak sam u jednom trenutku pomislila možda su organizatori smatrali da više nemam šta da doprinesem pa su mi dodelili ovo priznanje. Možda i imam - kazala je Boškovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana