Rade Šerbedžija u Banjaluci: Damama ruže stizale sa scene

Aleksandra Madžar foto: V. Stojaković
Rade Šerbedžija u Banjaluci: Damama ruže stizale sa scene

Banjaluka - Šarmantno, nadahnuto, uz vino i ruže, citirajući Krležu, Disa, Simonova, izvodeći bezvremenske pjesme koje su pisali Džoni Štulić i Arsen Dedić, kao i svoje autorske, Rade Šerbedžija ostavio je pred publikom u Banjaluci najiskrenije note njegove umjetničke duše.

- Dugo se nismo vidjeli, nadam se da ćemo se lijepo zabaviti sa mojom tužnom pjesmom - ovim riječima Šerbedžija je kroz smijeh pozdravio publiku dok se u pozadini njegov bend “Zapadni kolodvor” svirao melodiju pjesme sa njihovog novog albuma “Vrijeme je, draga, vrijeme je” kojom je počeo koncert u četvrtak uveče u Banskom dvoru Kulturnom centru.

Potpuno prirodno, otvarajući vino na sceni, tamo gdje zaista u pripada, Šerbedžija je dijelio sa publikom priče koje su ga pratile kroz život i karijeru i zanimljivim anegdotama najavljivao svaku novu pjesmu. Publika je reagovala ovacijama, uzvicima i aplauzima.

- Krajem osamdesetih pričao sam sa jednim momkom, mojim prijateljem. Tada sam režirao predstavu “Hrvatski slavuj” i igrao Krležu. Zamolio sam tog mog prijatelja da mi napiše pjesmu za premijeru”.... - pričao je Šerbedžija, a dovoljni su bili samo prvi akordi da se u publici probude emocije koje nosi pjesma “Men' se dušo od tebe ne rastaje”.

Govoreći o tome kakvu priču nosi svaka pjesma koju je izveo, došao je i do one koju je za njega napisao veliki Arsen Dedić. “Panonske trešnje”.

- Arsen i ja smo uvijek bili veliki prijatelji. Bio sam vojnik na njegovim koncertima, od njega sam učio pjevati. Neki dan mi je rekao “naučio si malo pjevati” i to mi je veliki kompliment - obraćao se Šerbedžija publici insistirajući da svjetlo bude upaljeno dok govori.

Vrijeme u Banskom dvoru, kao da je stalo, publika “zaljubljena” u ono nešto posebno što Šerbedžija nosi u glasu uživala je  u stihovima “Ne daj se Ines”, “Barbara” “Djevojka iz mog kraja” “Kose boje maka”, “Djevojko mala”, “Tvoje nježne godine”....

Spuštajući se u publiku, koja ga je dočekala sa nevjerovatnim uzbuđenjem svi zajedno su u zanosu i u ritmu “Zapadnog kolodvora” pjevali “Tiho noći moje zlato spava” i tako je na najljepši način, pomalo intimno, gdje se mogao osjetiti odnos ovog umjetnika i publike, završena ova muzička predstava koju je Šerbedžija odigrao u Banjaluci.

- Jako sam zadovoljan koncertom. Ova dvorana je jako interesantna,  ona ima svoju neviđenu akustiku, a kada dobiješ vrhunski zvuk onda si posebno nadahnut - rekao je Šerbedžija poslije koncerta.

Domaću kulturnu scenu, ne prati mnogo, ne čita novine, a na televiziji, kako kaže, do kasno u noć gleda samo sportske kanale, pa je kroz smijeh priznao da je koncert počeo pomalo nervozan, jer je znao da Novak Đoković počinje meč koji je želio da gleda.

Sloboda

Način na koji oživljava ono što se naziva umjetnošću, nije umio objasniti.

- Vjerovali ili ne, najbolje predstave kreira publika, svojom energijom, a to glumci osjete i rađa se ta tajna veza među njima i tada nastaje prava predstava. U teoriji  sam profesor glume, ali ne znam to objasniti. Učim studente slobodi, činim da dođu do sebe što prije, da shvate da je njihova priroda toliko interesantna jer je svaki čovjek svijet i svemir - kazao je Rade Šerbedžija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana