Rad Andrićevog instituta privukao pažnju svjetskih medija

Agencije
Rad Andrićevog instituta privukao pažnju svjetskih medija

Višegrad - Pojedini svjetski mediji ovih dana posvetili su pažnju radu Andrićevog institut u Andrićgradu, čiji je direktor Emir Kusturica, nakon što je predstavljen dokument koji svjedoči o namjerama Austrougarske da povede veliki rat i prije sarajevskog atentata.

Pažnju medija u Njemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Mađarskoj privuklo je pismo tadašnjeg vojnog guvernera u BiH Oskara Poćoreka upućeno ministru finansija Leonu Bilinskom u Beč, 28. maja 1913. godine, koje je 5. januara ekskluzivno predstavio Andrićev institut.

Njemački listovi "Bild" i "Di Velt" prenijeli su pisanja medija iz Republike Srpske i Srbije u vezi sa ovim dokumentom, a posebnu pažnju posvetili su izjavama direktora Andrićevog instituta Emira Kusturice i člana Upravnog odbora Instituta Momčila Perišića o značaju ovog dokumenta za otkrivanje prave istine o početku Prvog svjetskog rata.

Njemački "Bild" navodi da "Srbija želi da predstavi svoju istinu o ratu", te da međunarodno priznati režiser Emir Kusturica želi da napravi dokumentarac o sarajevskom atentatu.

"Di Velt" je prenio Perišićevu izjavu da je ovo pismo, čiji sadržaj uvjerljivo svjedoči o ratnim namjerama Austrougarske, primarni i jedan od najznačajnijih izvora za proučavanje pitanja ratne krivice.

Poćerekovo pismo, napisano 13 mjeseci prije atentata u Sarajevu i četrnaest meseci prije austrougarske objave rata Srbiji, 28. maja 1913. godine, uvjerljivo svjedoči o namjerama Austrougarske da povede veliki rat.

Pismo je predstavljeno 5. januara u Odjeljenju za istoriju Andrićevog instituta u Andrićgradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana