“Putovanje kroz vrijeme”: Sutra promocija knjige “Srpska narodna nošnja derventskog kraja”

GS
“Putovanje kroz vrijeme”: Sutra promocija knjige “Srpska narodna nošnja derventskog kraja”

DERVENTA - U derventskom Centru za kulturu, sutra (25. januara) od 17.30 časova, održaće se promocija knjige „Srpska narodna nošnja derventskog kraja”, autora Damira i Sandre Kljajić.

Knjiga, koja ima 288 stranica, sadrži mnoštvo informacija o srpskim nošnjama u okolini Dervente – prvim zabilješkama, njenoj izradi i dijelovima, razvoju… 

– U knjizi se nalaze do sada neobjavljene fotografije koje čuvaju mještani derventskih sela, među kojima su i neke stare i više od 100 godina, kao i fotografije primjeraka dijelova narodne nošnje koji su sačuvani do danas, a koji su neki nastali prije Drugog svjetskog rata, ističu autori.

Autori knjige, čije je istraživanje trajalo od 2015. godine, istakli su da je ova knjiga rezultat predanog rada i ljubavi prema našoj kulturnoj baštini.

– Ovo nije samo knjiga, već putovanje kroz vrijeme koje želimo podijeliti s našom zajednicom. Želimo da na ovaj način damo doprinos čuvanju kulturnog nasljeđa, istakli su autori.

O knjizi će govoriti autori, recenzent Slobodan Nagradić, te direktor „Turističke organizacije grada Derventa“ Biljana Teofilović. Izdavači knjige su Istraživački centar „Iskon“ iz Banje Luke i JU „Turistička organizacija grada Derventa“.

Izdavanje knjige finansijski su pomogli Ministarstvo spoljnih poslova Srbije (Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu ) i Grad Derventa, kao i JU „Turistička organizacija grada Derventa“ i JU Narodna biblioteka „Branko Radičević“.

Recenzenti su Svjetlana Bajić iz Sarajeva i Slobodan Nagradić iz Banjaluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana