Pustolovine Vida iz Talambasa Ljubivoja Ršumovića

Priredila: Aleksandra Madžar
Pustolovine Vida iz Talambasa Ljubivoja Ršumovića

Beograd - Neopisiva gužva koju su stvorili najmlađi čitaoci, kao i članovi hora Leontine Vukomanović "Čarolija", obilježili su promociju knjige "Vid iz Talambasa" Ljubivoja Ršumovića u Beogradu.

U "Delfi kafeu" u SKC-u u četvrtak uveče vladala je euforija među najmlađim, koji su došli da iz prve ruke od njihovog, kako ga zovu, velikog druga Ljubivoja Ršumovića čuju o čemu će čitati u novom djelu.

Isti tandem koji je stvorio "Vidovite priče", koje je Ršumović napisao inspirisan svojim unukom Vidom, kreirao je i novu knjigu. Za ilustracije je bio zadužen Dušan Petričić, a knjigu je objavila "Laguna". U ovom djelu Vid sa Družinom kreće na putovanje iz Talambasa u Budućnost.

Uvod u priču o knjizi, o kojoj su pored autora i ilustratora, govorili dvoje pisaca za djecu Raša Popov i Gordana Maletić, bila je pjesma ljupkih članova hora "Čarolija" sa riječima pozajmljenim iz Ršumovićevog "Bukvara dečijih prava".

- Ovo je pisano kao jedna velika bajka, a, u stvari, to je 15 bajki, jer toliko ima poglavlja, o lepotama Talambasa, o lepim selima, ali bez seljaka, o čudesima u Budućnosti u koju su stigli i gde Vid sreće svog, još nerođenog brata Ljuba - rekao je Popov.

On je dodao da se susreo sa mnogim sentencama koje su pravi biseri mudrosti (ljubav koja se definiše kao "razmena duša").

Pratiocima potencijalnih slušalaca ili već čitalaca, bilo da su to bake, djedovi, mame ili tate, Popov je ukazao da se radi o klasičnoj utopiji i uporedio ovo djelo sa Sfiftovom knjigom "Guliverova putovanja" i Batlerovim "Putovanjem u Nigde".

Zatim je ukratko ispričao, jezikom primjerenim mališanima, ko su glavni likovi ove velike avanture gdje Vid sreće šerifa psa koji govori av jezikom, slona koji se sa Družinom surluje (umjesto rukuje, jer nema ruke), a mačak dobija novo ime Šlb (šašav - lud - blesav)...

- Deca će kroz ove pustolovine naučiti puno o nekim važnim temama: vlasti, Ajnštajnovoj teoriji relativiteta, o vremenu, jer svako poglavlje počinje sa nekom vremenskom odrednicom jer se putnici iz Budućnosti vraćaju u ovo naše vreme, a autor iznova pokazuje da je velemajstor jezika svojim kovanicama - istakao je Popov.

Karikaturista Dušan Petričić je rekao da se "Vidovitim pričama" morao prilagođavati njihovom sadržaju, što mu baš ne leži i da je u novoj knjizi ilustrovao samo inicijale svakog poglavlja, a sada je predložio Ršumoviću da u budućim knjigama napiše tekst, a prepusti malim čitaocima prazne strane da knjige sami ilustruju. Pisac za djecu Gordana Maletić prepoznala je da je pisac iza smiješnih dijaloga, sakrio ozbiljna promišljanja o ekološkoj svijesti, moralu, ljubavi, prijateljstvu, ali sve je tako "upakovano" da je razumljivo i blisko najmlađima. Odlomke iz knjige čitala je, pored autora, glumica Borka Tomović, a ovu pravu feštu završio je hor "Čarolija" pjevajući jednu od najpopularnijih Ršumovićevih pjesama "Vuče, vuče, bubo lenja".

Karikature

Karikaturista Dušan Petričić je kazao da se trudi da ono što crta za djecu bude za njih neka vrsta rebusa, da otkrivaju detalje, a on namjerno pravi greške, jer se djeca obraduju kada ih otkriju

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana