Prvi srpski naučno-fantastični film zatvorio 10. festival Prvi kadar

Srna
Prvi srpski naučno-fantastični film zatvorio 10. festival Prvi kadar

Istočno Sarajevo - Jubilarni 10. Međunarodni filmski festival dokumentarnog i kratkog igranog filma "Prvi kadar" zvanično je večeras zatvoren premijernom projekcijom prvog srpskog naučno-fantastičnog filma "Procjep", autora Dejana Zečevića, a u prisustvu producenta Milana Todorovića.

Dokumentarni film "Čovjek iz soli", autora Sejeda Sajada Moosavija iz Irana, dobitnik je Gran pri nagrade "Stećak kneza Pavla", odlučio je Stručni žiri jubilarnog 10 "Prvog kadra" Istočno Sarajevo.


Žiri je saopštio danas da autor "vješto barata filmom kojim dočarava snažnu atmosferu i univerzalnu priču o osjećajima otuđenosti koji su često zanemareni u današnjem društvu".

Selektor i umjetnički direktor Festivala Aleksandra Mitrić Štifanić rekla je večeras Srni da je izuzetno zadovoljna ostvarenim umjetničkim dometom ove jedinstvene filmske manifestacije koja odavno prevazilazi okvire Republike Srpske i BiH.

"Vrlo smo ispunjeni, jer je jubilarni 'Prvi kadar' protekao u izuzetnoj umjetničkoj i stvaralačkoj festivalskoj atmosferi, a i organizacija je tekla skoro besprijekorno, na zadovoljstvo svih nas, gostiju i publike posebno", istakla je Štifanićeva.

"Prvi kadar", ističe ona, nastaviće svoju misiju vraćanja filmske publike u bioskop i snažnije afirmacije domaće kinematografije.

Učesnici Festivala danas su posjetili olimpijsku ljepoticu Jahorinu, gdje su na simboličan način, isticanjem zastave i klape "Pravog kadra", ukazali na visok nivo ove jedinstvene i prestižne međunarodne filmske manifestacije.

Jubilarni 10. Međunarodni filmski festival dokumentarnog i kratkog igranog filma "Prvi kadar" otvoren je 6. novembra premijernom projekcijom filma "Dnevnik mašinovođe", reditelja Miloša Radović i producenta Lazara Ristovskog.

Na ovogodišnji jubilarni festival u Istočnom Sarajevu, čiji je moto "Decenija filma", pristiglo je više od 2.500 prijava filmova iz cijelog svijeta, od kojih je u zvaničnom takmičarskom dijelu prikazan 51 film iz 30 država, a publika je bila u prilici da pogleda i 20 igranih filmova u okviru pratećeg programa Festivala.

Tokom pratećeg festivalskog programa realizovani su filmska radionica Filmska škola "Prvog kadra", "Kids fest", specijalna projekcija filmova za osuđenike i osuđenice iz Kazneno-popravnog zatvora Kula, promocije knjiga, konferencije za novinare, izlet na olimpijsku ljepoticu Jahorinu.

Pokrovitelji Festivala su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo civilnih poslova BiH, opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža.

Generalni medijski pokrovitelj je RTRS, a medijski sponzori festivala su BHTV, TV "Elta" i BNTV, kao i Novinska agencija Republike Srpske SRNA i Federalna novinska agencija FENA, te onlajn portali.

Generalni sponzor Festivala je kompanija "Zlatno zrno", a sponzori su Turistička organizacija Grada Istočno Sarajevo, "Moja radnja" i K-Inel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana