Prvi put odigrana predstava u Muzeju Žitomislić

Srna
Prvi put odigrana predstava u Muzeju Žitomislić

MOSTAR - U Muzeju Žitomislić večeras je prvi put odigrana predstava "Partija remija" koja govori o međuljudskim odnosima, a sve to predstavlja mali ali značajan korak u muđereligijskoj i multikulturalnoj saradnji, rekao je iguman Manastira Žitomislić Danilo.

Predstava "Partija remija" Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice odigrana je u okviru "Međureligijskih susreta" i u saradnji sa Misijom OEBS-a u BiH.

Iguman Manastira Žitomislić Danilo Pavlović rekao je da Muzej već dvije godine organizuje razne kulturne događaje, kao i da sa Muzejom grada Zenica već imaju saradnju. 

On je istakao da kroz promociju kulture promovišu i međureligijski dijalog, a u tome im pomaže OEBS, koji je pokrovitelj ovog događaja.

"Što se tiče multikulturalne i međureligisjke saradnje ovo su mali koraci koje činimo, ali i oni mogu biti i te kako značajni i impuls za cijelo društvo. Svi treba da se potrudimo da to bude na većem nivou", rekao je iguman Danilo. 

Iguman je za jesen najavio bogat kulturni program u Muzeju Žitomislić, gdje će se naći paneli na kojima će biti riječi o međureligijskoj saradnji, koncerti, izložbe, ali i rad sa djecom i omladinom ometenom u razvoju i bez roditeljskog staranja. 

Šef Kancelarije OEBS-a BiH u Mostaru Joanis Piliouris izjavio je da predstava naglašava koliko je neophodno podržavati osnovne ljudske vrijednosti, saosjećanje, ljubav, toleranciju, dijalog koji su temelji harmoničnog društva. 

On je naglasio da je nezamjenjiva uloga vjerskih zajednica i kulturnih institucija u podržavanju stalnih napora na izgradnji mira.

"Misija OEBS-a u BiH ostaje posvećena promovisanju međureligijskog dijaloga, dijaloga među zajednicama pružajući mladima iz različitih sredina priliku da se uključe i daju doprinos izgradnji mira i aktivnostima društvene kohezije", rekao je Piliouris. 

Uloge u predstavi igraju Faketa Solihbegović Avdagić i Mugdim Avdagić.

Avdagićeva je navela da se predstava igra već 12 godina, te da je autor teksta Donald Li Koburn, dobitnik Pulicerove nagrade, a tema otuđenje među ljudima, koja je uvijek aktuelna.

"Podigli smo zidove među sobom, a kada nekoga pustimo u naš svijet da nam se približi onda se počinjemo boriti jedni protiv drugih, umjesto da se približimo", rekla je SAvdagićeva.

Predstava govori o dvoje starijih ljudi koji se sretnu u staračkom domu i koji, u želji da prekrate vrijeme, počinju igrati remi.

Zabava isprva postaje povod za druženje i smijeh, a onda, kasnije, prerasta u međusobnu tuču, pravi mali rat, zapravo, u ovom slučaju, dramski agon, u kojem se počinje otkrivati sve ono što ih tišti i boli, što su potisnuli u sebe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana