Prvi kontakt u prepunoj sali

Aleksandra Madžar
Prvi kontakt u prepunoj sali

Banjaluka - Bez svečanog programa i govora, skromno, u prepunoj sali Doma omladine kratkom predstavom koja je ukazala na stanje u srpskoj kinematografiji otvoren je festival studentskog filma "Dukafest".

Mladi glumci Belinda Božičković i Bojan Kolopić upoznali su publiku sa programom festivala, dok su studenti četvrte godine glume na banjalučkoj Akademiji kroz svoje glumačke kreacije predstavili licitaciju na kojoj je sakupljeno 12 maraka i 40 feninga za sljedeću godinu za kinematografiju Republike Srpske.

Filmsku traku pokrenuo je film "Prvi kontakt" Meta Ričardsa iz Australije, a poslije toga uslijedila je projekcija filma "Stočar" Nemanje Ćeranića iz Srbije, koji je i gost festivala. Zaljubljenici u svijet filmske magije imali su priliku da pogledaju i filmove "Dan svih duša", "T'adbih", "Putovanje" i "Dimni signali".

Žiri koji će odlučivati o nagradama čine Mladen Đukić, Miroslav Momčilović i Nedžad Begović.

- Prilikom ocenjivanja filmova na "Dukafestu" vodiću se samo jednim stavom, da nagrade treba da osvoje najbolji filmovi. To je jedino bitno - rekao je Momčilović.

Poslije projekcije filmova, organizatori su za posjetioce pripremili koktel kako bi mogli da se druže i razmijene utiske o prikazanim ostvarenjima.

- Zadovoljan sam kako je proteklo otvaranje, a posebno sam bio ponosan kada sam vidio da je sala puna i da ljudi nemaju gdje da sjednu. Lijepo je vidjeti ljude koje ne poznajete na festivalu - rekao je direktor festivala Duško Stanivuk.

Najbolja ostvarenja biće nagrađena u nedjelju, kada će žiri proglasiti pobjednike.

Program

- Posjetioci festivala u subotu od 18 časova imaće priliku da u Domu omladine pogledaju filmove iz selekcije "Dokumentarni 2", a od 20 časova iz selekcije "Dokumentarni 3". Festivalsku subotu obilježiće filmovi iz Srbije, Francuske, Velike Britanije, Poljske, Finske, Libana, Grčke i Crne Gore. Predavanje Miroslava Momčilovića predviđeno je za nedjelju u 14 časova, takođe u Domu omladine - najavio je Duško Stanivuk.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana