Prvi integral album kultnog stripa “Den” uskoro na srpskom jeziku: Magija i nasilje Ričarda Korbena

Branislav Predojević
Prvi integral album kultnog stripa “Den” uskoro na srpskom jeziku: Magija i nasilje Ričarda Korbena

BEOGRAD - Izdavačka kuća “Lokomotiva” uskoro planira da objavi prvu knjigu legendarnog stripa “Den”, slavnog strip-majstora Ričarda Korbena.

Ovaj klasik stripa inspirisan je jednim Korbenovim animiranim kratkim filmom iz 1968. godine, koji se u izmijenjenoj verziji pojavio i u kultnom filmu “Hevi metal” 1981. godine. U međuvremenu Korben je lik Dena iskoristio za stvaranje istoimenog stripa za koji je pisao scenario i radio crtački dio posla objavljujući ga tokom sedamdesetih u magazinu “Hevi metal” u 13 nastavaka u periodu od aprila 1977. do aprila 1978. godine.

Ove priče su skupljene u integral izdanju “Nikadođija”, koje se nedavno pojavilo u novom, luksuznom izdanju kompanije “Dark hors”, a koji na srpskom jeziku objavljuje “Lokomotiva”.

Sam strip pripada žanru epske fantastike, ali je u rukama velemajstora Korbena (1940-2020) postao žanr za sebe, uz do tada neviđen spoj maštovitih zapleta i čudesnih grafičkih prikaza likova, nasilja i seksa. Radnja prati običnog mladića Dejvida Elisa Normana, kancelarijskog radnika, koji pomoću misterioznog portala završi ubačen u bizarni svijet fantazije pod nazivom Nikadođija, gdje postaje mišićavi avanturist Den. Novostvoreni heroj kreće u egzotičnu avanturu kroz drevne ruševine tajanstvene civilizacije susrećući se sa zlom Crvenom kraljicom, njenom požrtvovnom dvojnicom, bizarnim ljudima gušterima, džinovskim insektima i još čudnijim i opasnijim ludilom u ovoj legendarnoj sagi prepunoj užasa, magije i nasilja. Slavni filmski režiser Giljermo del Toro navodi Korbena kao jednog od ključnih uticaja na njegov rad, a broj njegovih sljedbenika u stripu teško je izbrojati uključujući majstore poput Alana Mura, Nila Gejmena i pokojnog Mebijusa.

- Umjetnik kojeg najviše želim da slijedim je Ričard Korben. Njegov stil je doslovno vizuelan i priča priču baš onako kako je vidite. Volim sve što radi, volim njegove čudesne vizije. On je nevjerovatan umjetnik - rekao je Del Toro.

Poznat po svojim legendarnim andergraund remek-djelima: “Bladstar”, “Svijet mutanta”, “Leglo strave” i drugim, koje je objavio “Fantagor pres”, kao i magazin “Hevi metal”, Korbenov rad postao je legendaran za njegovog života. Sam strip “Den” dobio je brojne nastavke koji su izlazili za razne izdavače, a na kraju su skupljeni u pet integral knjiga.

Na srpskom jeziku izlazio je u okviru novosadske “Stripoteka”, uz kultni status kod publike, ali “Lokomotivino” izdanje je prvi ozbiljan domaći pristup ovom remek-djelu devete umjetnosti. Ukratko, obavezno štivo.

Nikadođija

Izdanje “Lokomotive”, album pod nazivom “Nikadođija” imaće 128 strana u tvrdom povezu uz prevod Draška Roganovića.

Osim stripa u knjizi izlaze tekstualni dodaci u vidu tekstova “Denova metamorfoza”, koji je pisao Hose Viljarubija, uvod koji su pisali Paton Osvalt i Viljarubija, predgovor prvog izdanja stripa, koji je radio pisac Fric Liber i tekst Brusa Džonsa “Umjetnost Ričarda Korbena”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana