Prvi broj Srpskog pregleda pred čitaocima

A. G.
Prvi broj Srpskog pregleda pred čitaocima

Banjaluka - Prvi broj Časopisa za filologiju, filosofiju, nauku i umjetnost "Srpski pregled" dostupan je čitaocima.

Riječ je o časopisu Centra za srpske studije iz Banjaluke, a glavni i odgovorni urednik Duško Pevulja podsjeća da je već postojao Časopis za književnost, nauku i društveni život "Srpski pregled" koji je izlazio od 15. januara do 15. aprila 1895. godine. Tada je glavni urednik bio ugledni srpski književni kritičar Ljubomir Nedić.

- Trenutak u kome pokrećemo časopis višerazložno je zanimljiv. Kulturni sadržaji, uključujući i one koji pripadaju sferi izdavaštva, društveno su skrajnuti i ostavljeni skoro bez ikakve državne finansijske pomoći. Zatim, postoji neka vrsta prećutne saglasnosti o tome da je štampana forma časopisa prevaziđena, da su savremeniji i brži modeli (i književne i kulturne) komunikacije u odnosu na njih ostvarili nedostižni primat - kaže Pevulja.

On primjećuje da tekstove u danas dostupnim časopisima i serijskim publikacijama na srpskom jeziku veoma često karakteriše odsustvo kritičke svijesti, istraživačke širine, naučne odgovornosti i autorske kompetentnosti.

- Časopisi su uvijek bili izraz saborne svijesti, plodotvorne uzajamnosti duhovno i intelektualno bliskih ljudi. Kao vid simboličke spone, prvi broj "Srpskog pregleda"  smo vizuelno obogatili naslovnim stranicama Nedićevog časopisa. Tim gestom najavljujemo da će svaki naredni broj biti opremljen likovnom i grafičkim detaljima iz bogate riznice srpske književne periodike - rekao je Pevulja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana