Prva predstava za bebe

Aleksandra Madžar
Prva predstava za bebe

Banjaluka - Dječije pozorište Republike Srpske počelo je da radi na prvoj predstavi za bebe "Tačka na izletu", a ovo je prvi put da se ovakav komad radi u RS.

Najavio je ovo za "Glas Srpske" reditelj Aleksandar Pejaković, koji će na sceni oživjeti ovu "bebironu" bajku za koju su probe počele 2. februara.

- Prostor će biti kreiran kao babdž space, odnosno bebirone instalacije pod nazivom "Slon u pozorištu" koja će nuditi izuzetan osjećaj prijatnosti bebama, ali i roditeljima. Sama koncepcija posmatraće novorođenčad kao "tačke" na svom izletu ka nepoznatom, a njena specifičnost i njen sadržaj stimulisaće sva čula kombinacijom vizuelne umjetnosti, plesa, muzike i poezije - ispričao je Pejaković.

Za scensku postavku zadužen je Aleksandar Pejaković, dok je poeziju i motive birao književnik Predrag Bjelošević. Rad na scenografiji i kostimografiji povjeren je Berini Šuščević i Jeleni Savić, a koreografija glumici Narodnog pozorišta Miljki Brđanin.

- Plan je da ova predstava premijerno bude izvedena u drugoj polovini marta ili najkasnije početkom aprila 2015. godine i da ima specifičan termin za igru tj. utorkom ili srijedom u trajanju od dva sata, gdje bi na svakih 25 minuta bila promjena glumačke postave, odnosno predstava bi kretala od početka - objasnio je Pejaković.

Kako je rekao, bebe i roditelji će u svakom trenutku nesmetano moći da uđu i izađu sa predstave, a za majke će biti obezbijeđen poseban prostor za dojenje i presvlačenje.

- Roditelji i bebe sjedjeće na "umiljatim" jastucima izrađenim prema motivima iz knjige "Tačka na izletu" autora Predraga Bjeloševića - dodaje reditelj.

Uzrast beba za koje se preporučuje ovakav koncept je od šest do 18 mjeseci i to bi se, u pravilu, trebalo poštovati.

- Predstava će biti realizovana u saradnji sa ljudima iz nauke, a stručni tim predvodiće pedijatar dr Vesna Novaković. Muzička podloga biće djelo najpoznatijeg kompozitora, Mocarta - kazao je Pejaković.

Uloge

Pejaković je uloge povjerio glumicama Dječijeg pozorišta Republike Srpske, koje su svoj talenat bezbroj puta pokazale na sceni, Zorani Šuman, Aleksandri Spasojević, Božani Bijelić, Ani Anđelić i Svjetlani Andrić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana