Promovisano izdanje "Zvukovi prošlosti iz magnetoskopa Vlade Miloševića"

Agencije
Foto: Dejan Desnica

BANjALUKA - Audio izdanje "Zvukovi prošlosti iz magnetoskopa Vlade Miloševića", višeg asistenta na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci i muzejskog savjetnika etnomuzikologa Sanje Pupac i katedre za etnomuzikologiju Akademije umjetnosti u Banjaluci, promovisano je sinoć u Muzeju Republike Srpske.

Promocija je održana u okviru "Dana Vlade S. Miloševića", a ovo izdanje posvećeno je tradicionalnoj muzičkoj vokalnoj praksi koju je Vlado Milošević zabilježio pedesetih i šezdesetih godina i predstavlja neprocjenjivu vrijednost za naše nematerijalno kulturno nasljeđe.

- Radom na ovom projektu saradnici kao i budući korisnici su dobili uvid u našu narodnu muzičku tradiciju sačuvanu uprkos raznim turbulentnim periodima koji su prethodili ovoj građi - naveli su organizatori ove manifestacije.

Prema riječima Sanje Pupac, svi zainteresovani će zahvaljujući ovom snimku moći da čuju zvuke pedesetih i šezdesetih godina prošlog vijeka, kao i da postoji 39 magnetofonskih traka, trajanja od čas i po.

- Svi mi negdje imamo neke zapise, ali nemamo arhive i arhivske snimke muzičkih zapisa koje je sam Vlado Milošević objavio, bosanske pjesme, jedan, dva, tri i četiri, ali nismo imali taj audio zvuk da čujemo kako se to sve dešavalo i kako je sve to izgledalo - rekla je ona.

U okviru promocije postavljena je ambijentalna izložba o Vladi Miloševiću, kao i umjetnički program koji je dočarao rad čuvenog etnomuzikologa, kompozitora i pedagoga.

Manifestacija "Dani Vlade S. Miloševića" traje do 27. aprila, a biće nastavljena večeras, koncertom pijaniste Andrije Mamutovića. Koncert će biti održan večeras u koncertnoj dvorani Banskog dvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana