Promovisana trilogija "Brda od pelina"

Srna
Promovisana trilogija "Brda od pelina"

TREBINjE - U Narodnoj biblioteci Trebinje večeras je promovisana trilogija "Brda od pelina" koja ukazuje na značaj povratku tradiciji, ognjištima i čovjekovoj duši, autorke Jasenke Lalović.

Trilogiju čine knjige "S one bande moje gore", "S ove bande moje gore" i "Kastigulja".

Knjige prate sudbinu i ulogu žene u crnogorskom društvu sa svim običajnim, jezičkim i kulturološkim raznolikostima u periodu od kraja 19. vijeka do kapitulacije Italije u Drugom svjetskom ratu.

Lalovićeva je rekla novinarima da je kroz ovu trilogiju pokušala da promoviše ne samo tradicionalnu crnogorsku ženu, već i ženu dinarskog tipa, što se odnosi i na Hercegovke.

"Imam taj poseban osvrt na tradiciju, tradicionalne vrijednosti, vraćanju nečega od čega smo potekli i u stvari potrebno je da pokažemo da moramo biti čvrsta karika u odnosu između predaka i potomaka", rekla je Lalovićeva.

Slađana Gajić, predsjednik Udruženja građana "Mostovi" koje je uz Narodnu bibioteku Trebinje organizator promocije trilogije, rekla je da su se za ovu promociju odlučili jer je jedna od knjiga autorke više mjeseci najčitanija u Crnoj Gori, pa su željeli da to predstave Trebinjcima.

"Željeli smo da uporedimo život žene u 19. vijeku u Crnoj Gori i danas da napravimo paralelu kako je to nekada izgledalo kako je sada", rekla je Gajićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana