Promovisana knjiga Zdravka Malbaše

Srna
Promovisana knjiga Zdravka Malbaše

PRIJEDOR - U Prijedoru je večeras promovisana knjiga "Prvi srpski codex diplomatikus /diplomatar/" autora Zdravka Malbaše, profesora iz Beograda.

Autor je istakao da je u pitanju vrlo osjetljiva problematika i tiče se srednjevjekovnih artifakata srpskih i bosanskih kraljeva, careva, vojvoda i banova koji su pronađeni u dubrovačkom arhivu i objavljeni 1840. godine u knjizi "Srpski spomenici", a od kojih je sačuvan samo jedan kompletan primjerak i nalazi se u njegovom vlasništvu.

"To je jedna vrlo dirljiva, uzbudljiva priča sadrži 180 originalnih dokumenata, među kojima je prvi žPovelja bosanskog Kulina banaž koja je napisana 29. avgusta 1189. godine", rekao je Malbaša novinarima.

On je dodao da od tog momenta traje rat na ovim prostorima, svojatanja, friziranja, lažiranja, revizionizma čiji je to dokument.

"U toj vrstu mitomanije prednjače Bošnjaci, a neke tvrdnje idu dotle da je ban Kulin 1189. godine bio Bošnjak i da je pismo kojim je pisao bosančica. Za istinu o tome ja se borim dokazima, a knjiga je vrlo brzo dobila status kapitalnog izdanja", rekao je Malbaša.

Na večerašnjoj promociji o knjizi je govorio profesor Luka Kecman iz Banjaluke, koji kaže da ova knjiga spada u red onih koje će u velikoj mjeri promijeniti dosadašnje poimanje istorije ovih prostora i svega onoga što smo u proteklim decenijama učili ko smo, šta smo.

"U pitanju je Povelja Kulina bana oko koje se vodi mali istorijski rat i koji je evidentno dokument koji pripada hrišćanima, pravoslavcima", rekao je Kecman.

Organizator promocije je bilo Udruženje "Srpsko-grčko bratstvo i prijateljstvo" iz Prijedora.

Predsjednik Upravnog odbora ovog udruženja Žarko Kovačević rekao je da Udruženje postoji relativno kratko, ali da je imalo puno aktivnosti, a književne promocije će im u budućem radu biti važna stavka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana