Promovisana knjiga "Tajni život muzeja" i strip "Zmija pod ledom"

Srna
Promovisana knjiga "Tajni život muzeja" i strip "Zmija pod ledom"

BEOGRAD - Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske predstavio je danas na Sajmu knjiga u Beogradu knjigu "Tajni život muzeja" banjalučkog pisca za djecu Jelene Kojović Tepić, koja je prilagođena za za djecu od pet do 12 godina.

Ilustracije potpisuje banjalučki ilustrator Dragoslav Malinić, a dizajn grafički dizajner ovog muzeja Nemanja Mićević.

Direktor Muzeja Sarita Vujković rekla je na promociji na štandu Republike Srpske da ova publikacija, objavljena 2020. godine, na neobičan i zanimljiv način - spajanjem teksta, ilustracija i specifičnog dizajna, predstavlja Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, njegov rad i bogatu zbirku, ali i muzeologiju.

Mićević je rekao da je ovo novi iskorak u muzejskoj djelatnosti, te da je štivo namijenjeno prvenstveno najmlađim čitaocima, ali i starijima da nauče nešto o tome šta je Muzej savremene umjetnosti, šta rade zaposleni i koja su najbolja djela u kolekciji.

Tepićeva je naglasila da je ovaj muzej jedna od najozbiljnijih ustanova kulture u Republici Srpskoj sa evropskim i svjetskim ugledom koja prati svjetske trendove i da je vrlo moderan u načinu rada.

"Pošto sam pisac za djecu, smislila sam priču da je nekada davno u zgradi ovog muzeja koja je nastala kao zgrada željezničke stanice iz vremena Austrougarske, nekim vozom došao miš koji je rodonačelnik miševske dinastije koja se bavi skupljanjem umjetničkih djela", rekla je Tepićeva.

I ono što zaposleni u muzeju rade danju, to, kaže ona, miševi rade noću - oni su restauratori, konzervatori, ljudi za njih ne znaju, a oni žive lijep muzejski život.

Prethodno je Udruženje strip autora i obožavalaca stripa "Deveta dimenzija" Banjaluka predstavilo strip "Zmija pod ledom i Stivenson - unutrašnji pirat", o čemu je govorio Zoran Pejić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana