Promovisana knjiga “Od majke do crkve” novinara Vladimira Mitrića

Srna
Promovisana knjiga “Od majke do crkve” novinara Vladimira Mitrića

UGLjEVIK - U Ugljeviku je večeras predstavljena knjiga novinara Vladimira Mitrića “Od majke do Crkve” koja govori o 150 godina Crkve Preobraženja Gospodnjeg u Lipnici kod Loznice koju je podigao prota runjanski Vladimir Popović čija je loza dala 12 sveštenika.

“Vladimir Popović nije bio samo sveštenik, već i veliki humanista, rodoljub, pravdoljub i poslanik u parlamentu Srbije u vrijeme kralja Milana Obrenovića”, rekao je teolog Predrag Vujević, programski direktor ugljevičkog Centra za kulturu.

On je naveo da je na osveštanju ove crkve bio i kralj Milan Obrenović, te da je ovaj hram, osim Lipnice, obuhvatao sela Runjane, Grnčaru, Kozjak i Lipnički Šor, dok ova dva nisu izgradila hram.

Vujević kaže da autor u knjizi piše o junaštvu ovdašnjih ljudi i njihovom stradanju za krst časni i slobodu zlatnu, za zavičaj i otadžbinu.

Dragoljub Drago Mirković, član Srpske kraljevske akademije naučnika i umetnika koja je objavila ovu knjigu, kaže da Mitrić u ovom djelu ispoljava veliku ljubav prema crkvi koja ga je povezala sa svetinjama kakve su Tronoša i Tavna kod Bijeljine, a one sa svim sličnim biserima pravoslavlja i hrišćanstva širom zemlje, Evrope i svijeta.

On kaže da je divno kako se Mitrić sjetio riječi svetog vladike Nikolaja “da je majka biće najsličnije Bogu”.

“Kao istinski vjernik, ali i poznavalac Crkve, predstavio je divnu simfoniju između porodice i svetinje i onih koji su nam najbliži i najdraži”, rekao je Mirković.

Davor Marković, direktor ugljevičkog Centra za kulturu “Filip Višnjić” u kojem je održana večerašnja promocija, istakao je da je ova knjiga slika i prilika vremena prošlih i današnjih, te da se u njoj vidi kako se razvijao odnos vlasti prema Crkvi, njenim velikodostojnicima, sveštenstvu, monaštvu i vjernicima.

Ovo je prva promocija knjige “Od majke do Crkve” novinara Vladimira Mitrića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana