Promovisana knjiga “Međa” autora Mladena Markovića

Srna
Promovisana knjiga “Međa” autora Mladena Markovića

ZVORNIK - Knjiga “Međa” autora Mladena Markovića iz Zvornika promovisana je večeras u zvorničkom Domu omladine.

Marković je rekao Srni da je na ovom djelu počeo raditi prije dvije-tri godine zapisujući neke detalje iz prošlosti u razgovoru sa starijim ljudima koji su život proveli radeći na selu.

Ističući da je priča iz knjige vezana za događaje iz podneblja Podrinja i Birča, Marković je rekao da ga je za ovo djelo inspirisao život seljaka i selo koje se urušava i nestaje, a mladi odlaze.

“To je bio jedan od motiva za nastanak ove knjige, a drugi je vezan za među, liniju razdvajanja njiva, livada, odnosno cjelokupnih imanja”, rekao je Marković i naglasio da je naslov knjige “Međa” jedini koji je bio moguć.

On je dodao da je u razgovoru sa starijim ljudima iz tih krajeva, koji su bili spona sa još starijim ljudima i vemenom u kome su živjeli, bilježio neke stare riječi koje su se vemenom gubile i izgubile i koje malo ljudi sada prepoznaje, ali je, fasciniran njima, pojašnjavao njihova značenja.

Marković je poručio mladima da ne odlaze i da ne prepuste selo zaboravu.

“Ako neki odu treba da se vraćaju svom korijenu, bez obzira gdje se trenutno nalaze radeći razne poslove daleko od svog mjesta rođenja i da svojim dolaskom udahnu život selu”, rekao je Marković.

Naglašavajući da se ne može izbjeći digitalizacija ili svakojaka tehnička dostignuća, Marković smatra da ipak treba voditi računa o svom selu, porijeklu, tradiciji i svemu drugom što upotpunjuje život ma gdje se nalazili i šta radili.

Recenzent Goran Dakić je napisao da je Marković uočio među kao izuzetan literarni motiv kojem nije poklonjeno dovoljno pažnje i na tom temelju je podigao zanimljivu i jezički raskoćnu kuću.

“O aktuelnosti ove teme ne treba mnogo govoriti, jer su sela, naročito srpska, svakim danom sve praznija”, smatra Dakić.

Knjiga “Međa” izdanje je zvorničke izdavačke kuće “As oglas”, čiji je direktor Dejan Spasojević rekao da sve prolazi, ali da zapisano ostaje, ostaje riječ da svjedoči o nekim ljudima i njihovim vremenima.

Autor knjige Marković je profesionalno vojno lice i radi u Sarajevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana