Promovisana Dučićeva knjiga Aneksija BiH i srpsko pitanje

Srna
Promovisana Dučićeva knjiga Aneksija BiH i srpsko pitanje

Trebinje - U Muzeju Hercegovine u Trebinju večeras je promovisana knjiga Jovana Dučića "Aneksija BiH i srpsko pitanje" koja srpskog pjesnika i diplomatu pokazuje kao vrsnog poznavaoca istorije.

Knjigu je, nakon dugo traganja, devedesetih godina prošlog vijeka pronašao Miladin Milošević, direktor Arhiva Jugoslavije u odjeljenju među stranim autorima u Narodnoj biblioteci Srbije.

Govoreći o knjizi, Milošević je istakao da je Dučić suptilnim jezikom diplomate izložio sva pitanja i interese velikih sila koje su stremile da ovladaju Balkanom od Krimskog rata 1853. godine pa sve do Aneksije 1908. godine, te da je pokazao da poznaje prilike na Balkanu i uticaj velikih sila posebno na BiH.

Milošević je dodao da je brošura, a sada knjiga, prevedena na srpski jezik 1993. godine, a zatim objavljena u časopisu "Književnost".

Obraćajući se u ime izdavača - Udruženja Trebinjaca "Jovan Dučić" iz Beograda, Žarko Ratković je rekao da Dučić nije značajna ličnost samo u poeziji, već i u istoriografiji i diplomatiji, koje su mu, kako kaže, bile intelektualna strast.

"Šta je god radio Jovan Dučić, to je bilo zlata vrijedno. Ovo djelo bi trebalo da bude bukvar za sve diplomate, a da budućim pokoljenjima ostavimo analizu koju je Dučić radio prije 106 godina, a koja se i dan-danas može upotrijebiti, ne od velikih sila zloupotrijebiti", rekao je Ratković.

Nikola Pašić, u to vrijeme predsjednik srpske Vlade, poslao je Jovana Dučića u Rim 1907. godine da propagira srpsku stranu. U toj misiji naredne, 1908. godine, Dučić je napisao ovu knjigu.

Zanimljiva činjenica je da je ovo djelo čuvenog pjesnika u originalu pisano na italijanskom jeziku.

Knjiga je prevedena na srpski jezik, a izdata je povodom obilježavanja 140 godina od rođenja slavnog pjesnika.

O knjizi su govorili i pjesnik Božo Glogovac i kustos Muzeja Hercegovine Zoran Mijanović.

Organizator večerašnje promocije, za koju je vladalo veliko interesovanje, je Javna ustanova "Centar za informisanje i obrazovanje" Trebinje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana