Promocijom filmova okončani Dani srpske u Srbiji

SRNA
Promocijom filmova okončani Dani srpske u Srbiji

Beograd - U Muzeju jugoslovenske kinoteke u Beogradu večeras je upriličeno "Veče savremenog kratkomentažnog filma Republike Srpske", čime je na prigodan način okončana manifestacija "Dani Srpske u Srbiji".

Govoreći u ime organizatora, direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović rekao je da se manifestacija "Dani Srpske u Srbiji" završava na najbolji mogući način, promocijom filmova tri mlada autora iz Srpske.

"Počeli smo sa mladim ljudima, sa mladima i završavamo. Pokušali smo kroz niz aktivnosti da približimo građanima Srbije kakvi su ustavni položaj i pozicija Srpske", istakao je Cicović.

Vršilac dužnosti direktora Muzeja jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović naglasio je da srpska kinoteka snažno podržava Kinoteku Republike Srpske i naglasio da je neprirodno da jedan arhiv, poput onog koji posjeduje Srpska, ne bude uvršten u evropsku i svjetsku federaciju.

On je ukazao da Srbija drži čvrst stav da onaj dokumentarni materijal koji je sukcesijom pripao BiH, a sada se nalazi u Beogradu, bude ravnopravno raspoređen na Republiku Srpsku i Federaciju BiH.

Zelenović je mladim autorima iz Srpske čiji su kratkometražni filmovi večeras prikazani beogradskoj publici poželio uspjeh u karijeri i da "njihovi filmovi završe u Kinoteci Republike Srpske".

Producent filmova Zoran Galić rekao je da je njega lično impresionirao entuzijazam sa kojim stvaraju mladi autori iz Republike Srpske u vrijeme kada je kratkometražni film kao filmska forma sve više zanemaren.

Tokom protekle sedmice u okviru manifestacije je na beogradskom Pravnom fakultetu održan akademski skup "Upoznaj Srpsku, upoznaj svoje", na kojoj je o Srpskoj i njenim daljim smjernicama govorio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana