Promocija video-formi u Muzeju savremene umjetnosti RS

Aleksandra Madžar
Promocija video-formi u Muzeju savremene umjetnosti RS

Banjaluka - Radionica "Video edicija 01" u okviru "Multimedia Art Project-a", koju vodi akademski slikar Mladen Miljanović, počela je juče u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske.

Ovo je prva video-edicija koja obuhvata radionicu i produkciju u prvom dijelu, dok se drugi dio odnosi na štampanje edicije i radova koji će biti selektovani.

- Ideja za pokretanje ove radionice proizašla je iz želje da se sistematski i strateški pozabavimo video-formom na umjetničkoj sceni - kazao je Miljanović.

U centru pažnje su, kako je rekao, mladi stvaraoci i studenti. Na ovaj način radi se na promociji videa, kao umjetničkog izraza današnjice.

- I Muzej savremene umjetnosti RS ima potrebu da naglasi nove forme medija koje će se nalaziti u kolekciji ili vlasništvu muzeja, kao legitimni i ravnopravni vidovi umjetničke vrijednosti - istakao je umjetnik.

Prva tri dana, do srijede, radionica će biti zasnovana samo na predavanjima i upoznavanjem sa razvojem video-forme u 21. vijeku.

- Poslije toga diskutovaćemo i razgovarati o eventualnim idejama, da bismo poslije imali dobru podlogu da počnemo sa snimanjem - kazao je Miljanović.

Iz Muzeja savremene umjetnosti RS su potvrdili da ovakvi projekti imaju cilj da iniciraju i realizuju produkciju, ali i da se omogući promocija i naglasi nužnost razvoja video-umjetnosti, kao jednog od dominantnih medija u 21. vijeku.

Poslije razgovora sa mladim umjetnicima, snimanja, selektovanja radova i procesa montaže, biće izabrano pet najboljih radova, koji će činiti prvu ediciju Muzeja savremene umjetnosti Srpske.

- Kao završnu fazu projekta 21. marta u 19 časova autori će održati javnu prezentaciju umjetničkih radova - kazao je Miljanović.

Tema

- Okvirna tema ne postoji, učesnici će raditi ono čime budu željeli da se bave. Nismo htjeli da vršimo neku vrstu kastracije. Ako bismo dali jednu temu, napravili bismo ograničenje u radionici. U drugoj polovini godine, kada se svi radovi završe i produkuju i kada edicija bude odštampana, napravićemo jednu javnu prezentaciju u Muzeju savremene umjetnosti RS - kazao je Mladen Miljanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana