Promocija monografije u Kozarskoj Dubici: "Hodočašće Trojeručici" važno svjedočenje o manastiru Hilandar

Srna
Promocija monografije u Kozarskoj Dubici: "Hodočašće Trojeručici" važno svjedočenje o manastiru Hilandar

KOZARSKA DUBICA - U Kozarskoj Dubici večeras je promovisana monografija "Hodočašće Trojeručici" autora Zorana Kosa i Ranka Preradovića, a sav prihod od prodaje ovog djela biće usmjeren za obnovu manastira Hilandar, koja je pri kraju.

Kos je rekao novinarima da je djelo štampano ove godine uz podršku Sekretarijata za vjere Vlade Republike Srpske i Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" iz Kozarske Dubice, u tiražu od 500 primjeraka.

"Trideset godina i jedan mjesec prošao je od našeg hodočašća Bogorodici Trojeručici, Svetom Dimitriju i velikoj duhovnoj svetinji Svetoj Gori, Solunu, Mitropoliji solunskoj i Hramu Svetog Dimitrija, a oko tri godine bile su potrebne da zajedno sa svojim prijateljem i koautorom Rankom Preradovićem priredimo ovu monografiju", podsjetio je Kos.

On je naveo da je promocija u Kozarskoj Dubici četvrta po redu, nakon Beograda, Banjaluke i Kostajnice, te najavio da će djelo biti promovisano i u drugim gradovima Srpske.

"MonograFija `Hodočašće Trojeručici`, ustvari, je trag i biljeg kroz riječ, fotografiju, kroz naša razmišljanja i promišljanja naših sagovornika, kroz ta ratna vremena 1993. godine o srpskoj istoriji i kulturi i o tome kako se može ratovati uz pomoć krsta i vjere za svoj narod, pismo i opstanak. To je sadržaj korica ove monografije", rekao je Kos.

Osim monografije, u Svetosavskom domu Hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici večeras su izložena i ostala izdanja Književne zadruge "Vaso Pelagić" i SPKD "Prosvjeta" Kozarska Dubica, koje su posjetioci mogli kupiti po povoljnim cijena i tako pomoći obnovu manastira Hilandar.

"Ovim malim doprinosom od srca želimo da našim izdanjima skupimo nešto novca i uplatimo ga za obnovu manastira Hilandara", dodao je Kos.

Predsjednik "Prosvjete" u Kozarskoj Dubici Zoran Sinkić rekao je da je ove godine "Prosvjeta" izdala dvije knjige, monografiju "Hodočašće Trojeručici" i zbirku pjesama "Jabuka slobode" sveštenika Branka Repaje i dodao da su ova djela već aktivno promovisana u Republici Srpskoj, Srbiji i Švedskoj.

"Ovo je prva promocija monograFije u Kozarskoj Dubici, a mi kao društvo `Prosvjeta` uvijek smlo tu da podržimo autore i izdavaštvo, naš obrazovni sistem i školstvo. Sav prihod od sedam knjiga koje smo izdali u posljednje dvije godine večeras je namijenjen za obnovu manastira Hilandar", rekao je Sinkić.

Protonamjesnik Dragan Šućur rekao je da je "Hodočašće Trojeručici" zanimljiva putopisna knjiga o tome kako se grupa odvažnih ljudi u ratnom vihoru odlučila da pohodi Svetu Goru, odnosno, manastir Hilandar i da se tamo pokloni svetoj ikoni Trojeručici.

"Oni su bili i učesnici iznošenja svete ikone u grad Solun, gdje je bila izložena u Crkvi Svetog Dimitrija i gdje se stotine hiljada ljudi, možda i million, poklonilo ikoni Bogorodice Trojeručice. Upravo ova knjiga koju su priredili Kos i Preradović govori o tome, a tih zapisa skoro na nemamo nigdje i malo ko za to zna", rekao je protonamjesnik Šućur.

On je dodao da knjiga sadrži zanimljive pojedinosti putovanja, detalje i fotografije, nastale 1993. godine i čine važno svjedočanstvo o manastiru Hilandar iz vremena prije 2004. godine kada je izbio požar velih razmjera koji je uništio i oštetio skoro polovinu manastirskih zdanja.

Na promociji monografije "Hodočašće Trojeručici" večeras su govorili i protonamjesnik Slobodan Malinović i profesor srpskog jezika i književnosti Bojana Vučen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana