Pro­mo­ci­ja knji­ge za dje­cu "Taj­ni ži­vot mu­ze­ja" na Dan Mu­ze­ja sa­vre­me­ne umjet­no­sti Re­pu­bli­ke Srp­ske

Milanka Mitrić
Pro­mo­ci­ja knji­ge za dje­cu "Taj­ni ži­vot mu­ze­ja" na Dan Mu­ze­ja sa­vre­me­ne umjet­no­sti Re­pu­bli­ke Srp­ske

BA­NjA­LU­KA - Dan Mu­ze­ja sa­vre­me­ne umjet­no­sti Re­pu­bli­ke Srp­ske bi­će obi­lje­žen u po­ne­dje­ljak u pro­sto­ri­ja­ma ove usta­no­ve, a tom pri­li­kom, svim po­sje­ti­o­ci­ma bi­će pred­sta­vlje­na knji­ga "Taj­ni ži­vot mu­ze­ja".

Autor­ka ovog dje­la, ko­je je 100. i ju­bi­lar­no iz­da­nje Mu­ze­ja sa­vre­me­ne umjet­no­sti RS je ba­nja­luč­ka knji­žev­ni­ca Je­le­na Ko­jo­vić-Te­pić.

Pro­mo­ci­ja dje­la po­či­nje u 19 ča­so­va, a na pred­sta­vlja­nju će go­vo­ri­ti Je­le­na Ko­jo­vić-Te­pić, ilu­stra­tor Dra­go­slav Ma­li­nić, di­rek­to­ri­ca Mu­ze­ja sa­vre­me­ne umjet­no­sti Re­pu­bli­ke Srp­ske Sa­ri­ta Vuj­ko­vić i po­moć­ni­ca mi­ni­stra pro­svje­te i kul­tu­re RS Ta­nja Đa­ko­vić.

- Knji­ga je pri­la­go­đe­na za dje­cu od 5 do 12 go­di­na. Po­se­ban ak­ce­nat sta­vljen je na pre­zen­ta­ci­ju mu­zej­ske ko­lek­ci­je či­ji re­pre­zen­ta­tiv­ni pri­mje­ri su pred­sta­vlje­ni ilu­stra­ci­ja­ma i tek­stu­al­nim ob­ja­šnje­nji­ma, sa ci­ljem da se dje­ci uka­že na bo­gat­stvo kul­tur­nog na­slje­đa ko­je ba­šti­ni na­ša in­sti­tu­ci­ja i na zna­čaj nje­go­ve pre­zen­ta­ci­je i oču­va­nja - na­ve­li su iz Mu­ze­ja sa­vre­me­ne umjet­no­sti RS.

Za di­zajn iz­da­nja za­slu­žan je gra­fič­ki di­zaj­ner Mu­ze­ja sa­vre­me­ne umjet­no­sti RS Ne­ma­nja Mi­će­vić, a pu­bli­ci na pro­mo­ci­ji će se pri­dru­ži­ti i po­la­zni­ci glu­mač­ke ra­di­o­ni­ce "Dea-Ni­ka ško­le za edu­ka­ci­ju i kre­a­tiv­ni raz­voj" sa men­to­rom, glum­cem Du­škom Ma­za­li­com.

- Knji­ga go­vo­ri o ži­vo­tu 10 ma­lih mi­še­va ko­ji ot­kri­va­ju ka­kav se taj­ni ži­vot od­vi­ja unu­tar zi­di­na jed­nog mu­ze­ja a ko­ji se kroz raz­ne avan­tu­re upo­zna­ju sa zna­ča­jem mu­zej­ske in­sti­tu­ci­je - do­da­ju iz MSURS.

Ta­ko­đe, ka­ko su na­ve­li iz ove usta­no­ve, iste ve­če­ri bi­će pred­sta­vlje­na iz­lo­žba svih do­sa­da­šnjih iz­da­nja. Me­đu sto­ti­nu iz­da­nja MSURS na­la­ze se knji­ge, mo­no­gra­fi­je ka­ta­lo­ga i dru­gih pu­bli­ka­ci­ja, ko­je će pri­sut­ni­ma na jed­nom mje­stu po­ka­za­ti bo­gat i pre­po­zna­tljiv iz­da­vač­ki opus Mu­ze­ja sa­vre­me­ne umjet­no­sti RS.

- Bi­će ovo pri­li­ka i za pred­sta­vlja­nje re­dov­ne go­di­šnje pu­bli­ka­ci­je "In­ven­tu­re 2019", ko­ja do­no­si pre­gled svih iz­lo­žbi i pro­gram­skih ak­tiv­no­sti mu­ze­ja u pro­te­kloj go­di­ni - na­zna­či­li su iz MSURS.

Knji­ga "Taj­ni ži­vot mu­ze­ja" je re­a­li­zo­va­na uz po­dr­šku Mi­ni­star­stva pro­svje­te i kul­tu­re Re­pu­bli­ke Srp­ske i pro­jek­ta "Di­ja­log za bu­duć­nost" UNE­SKO-ve kan­ce­la­ri­je u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana