Promocija knjige Ljiljane Habjanović-Đurović u Derventi: Gora preobraženja na putu svetosavlja

Mirna Pijetlović
Promocija knjige Ljiljane Habjanović-Đurović u Derventi: Gora preobraženja na putu svetosavlja

Derventa - Emotivno i duhovno svjedočanstvo koje govori o Svetom Savi i podsjeća na to kako su Nemanjići stvarali Srpsku pravoslavnu crkvu i srpsku državu, zapisano je u knjizi Ljiljane Habjanović-Đurović "Gora preobraženja", koja je promovisana u ponedjeljak uveče u Narodnoj biblioteci "Branko Radičević" u Derventi.

- Kroz knjigu, na kojoj sam radila pune tri godine, ispričana je priča o Svetom Savi, besmrtnom vladaru koji je sebe ispunio svetlošću Duha svetoga i sobom obasjao srpski narod, kao i o večitoj svesti i savesti srpskog naroda - kazala je Habjanović-Đurović na promociji koju je sa velikom pažnjom pratio veliki broj posjetilaca.

Prema njenim riječima, ova knjiga govori i o našem narodu koji je kroz vijekove opstajao na stazi svetosavlja. 

- To je knjiga koja upućuje kako da se svako od nas uspne uz Goru preobraženja - kazala je Habjanović-Đurović.

Istakla je da, od kada je počela da piše knjige iz duhovnog ciklusa, zna da ne bira ona teme i junake, već ih dobija, "milošću Božjom, i svakako bez svoje zasluge".

U vrijeme dok je pisala roman "Voda iz kamena", prisjeća se Ljiljana, na Savindan 2009. godine sanjala je Svetog Savu.

- U tom snu Sava mi je rekao nešto što se odnosi samo na mene. Otkrio mi je šta će biti sa mnom. Ali pokazao mi je i nešto veoma važno za srpski narod. Poslednja pomisao u snu i prva dok sam se budila, bile su iste: znala sam da moram da napišem roman o Svetom Savi. Ne zbog njega već zbog nas - priča ona.

Tokom rada na knjizi vodila ju je, kako kaže, ljubav prema Svetom Savi i Hristu bogu i snažna želja da prikaže živ i istinit lik svetitelja.

- Želja da "moj" Sava bude stvaran. Molila sam se da pojmim dubinu njegove veličanstvene vere. Da osetim lepotu njegove savršene ljubavi prema Gospodu i prema srpskom narodu. I da pišući ovu knjigu i sama načinim neki korak ka Gori preobraženja - dodaje Habjanović-Đurović.

Pripremajući se za pisanje ove knjige, otkriva književnica, pored djela iz istorije čitala je svjedočenja isposnika, znamenitih teologa i svetih otaca o molitvenom tihovanju, i ti tekstovi su joj, kako kaže, uzdizali duh.

- Osim Svete gore i Nikeje, obišla sam sva mesta u kojima je Sava bio, čak i pustinjsku pećinu Svetog Jovana Lestvičnika. Na svakom od tih putovanja u duhu sam bila sa njim. I najzad, ono najvažnije - po blagoslovu svoga duhovnika, svom dotadašnjem molitvenom pravilu dodala sam molitvu isihista - zaključuje Habjanović-Đurović.

Iz pera ove književnice stvoren je veliki broj djela koje čitaoci rado kupuju i iznova čitaju, među kojima su "Sjaj u oku zvezde", "Zapis duše", "Voda iz kamena", "Petkana", "Igra anđela" i "Ženski rodoslov".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana