Prolećni Brankovi dani: Pečat za poeziju Preradovića i Kordića

A. M.
Prolećni Brankovi dani: Pečat za poeziju Preradovića i Kordića

Sremski Karlovci - U najstarijoj srpskoj, čuvenoj Karlovačkoj gimnaziji, na dan rođenja Branka Radičevića, po starom kalendaru, svečano je uručena prestižna nagrada "Pečat varoši sremskokarlovačke" Ranku Preradoviću iz Banjaluke i Milošu Kordiću iz Beograda.

Ovom dodjelom obilježeno je pedeset godina postojanja visokog pjesničkog priznanja na srpskoj kulturnoj sceni i otvorena manifestacija "Prolećni Brankovi dani 2017". Priznanje je laureatima uručio predsjednik "Brankovog kola" Nenad Grujičić, ističući mladoliku duhovnu ljepotu Branka Radičevića, Sremskih Karlovaca, Stražilova i Novog Sada, koja je svoj odraz našla u pjesničkom djelu dvojice autora koji obilježavaju po pedeset godina svoga stvaralaštva.

- U poeziji Branka Radičevića koju sam spoznavao zajedno sa našom narodnom pjesmom, ima mnogo čega tačnog, životnog, ali što istovremeno smjera put smrti. Odatle sam, uz neka stečena iskustva dosegao smisao ništenja, uzaludnosti svetrajanja, a što je i veliki Radičević iskazao u ukupnom svom, veličanstvenom pjesničkom opusu - rekao je Preradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana