Prokletstvo zvano Grejs Keli

G.S.
Prokletstvo zvano Grejs Keli

Kan - Premijerom filma "Grejs od Monaka" počela je najcjenjenija i najglamuroznija filmska smotra na svijetu, 67. međunarodni festival u Kanu.

Kritičari kažu da je sreća u nesreći što je film o slavnoj dami u režiji Olivijea Dana van takmičarske selekcije, jer bi se vjerovatno našao na začelju kolone ostvarenja koja se takmiče za "Zlatnu palmu".

Trka za jednim od najprestižnijih priznanja u svijetu sedme umjetnosti počela je u srijedu uveče, a zvanično otvaranje bilo je povjereno francusko-italijanskoj glumici Kjari Mastrojani i meksičkom reditelju Alfonsu Kuaronu. Oni su govorili na italijanskom, španskom, engleskom i francuskom. Kuaron, koji je obilježio proteklu godinu svojom dramom "Gravitacija", smatra se jednim od najtalentovanijih reditelja svoje generacije u Meksiku. Kjara Mastrojani je kćerka francuske glumice Katrin Denev i italijanskog glumca Marčela Mastrojanija, koji je ove godine zaštitno lice kanskog festivala. Na velikom promotivnom plakatu nalazi se Mastrojanijeva fotografija uzeta iz filma "Osam i po" Federika Felinija.

Ako je vjerovati prvim reakcijama kritike, biografska priča o princezi Grejs od Monaka samo je nastavila tradiciju sve češćih raskošnih holivudskih biografskih drama koje nisu vrijedne gledanja.

- Da li je uopšte moguće napraviti tako dosadan film od tako bogatog, sočnog, tračerskog materijala? Izgleda da jeste - zaključio je u svojoj prilično negativnoj recenziji Stiven Dalton ("Holivud riporter").

Film o legendarnoj Grejs, čija je slava porasla i nakon što je postala princeza kneževine Monako, prerastajući u legendu poslije njene tragične smrti, nije uspio da zadovolji ukus kritike. Oni nisu zadovoljni ni glumom Nikol Kidman koja tumači naslovnu ulogu. Britanska kritika odmah je uporedila film sa prošlogodišnjim promašajem, pričom o princezi Dajani sa Naomi Vots u glavnoj ulozi.

Prije svečane ceremonije dugačkim crvenim tepihom prodefilovale su brojne svjetske zvijezde. Francuska glumica Odri Totu poznata po filmu "Čudesna sudbina Amelije Pulen", koja je prošle godine bila domaćin festivala, prva je stigla u Kan gdje je svoju titulu predala glumcu Lamberu Vilsonu.

Očekuje se da će crvenim tepihom narednih dana proći slavni glumci i reditelji kao što su Sofija Loren, Katrin Denev, Marion Kotijar, Kventin Tarantino, Silvester Stalone. Njima bi trebalo da se pridruže i Harison Ford, Arnold Švarceneger, Hilari Svonk, Tomi Li Džons, Kirsten Stjuart, Rajan Gosling...

Predsjednik festivalskog žirija reditelj Džejn Kempion smatra da je manjak žena reditelja u filmskoj industriji rezultat "naslijeđenog seksizma".

- Mislim da postoji naslijeđeni seksizam u industriji. To nije baš demokratski i žene to primjećuju. Iznova i iznova nismo dovoljno predstavljene - rekla je Kempion, jedina žena koja je osvojila "Zlatnu palmu".

Ove godine 67. Kanski festival može da se pohvali većinski ženskim žirijem. Uz Kempion tu su i francuska glumica Karol Buke, američki reditelj Sofija Kopola, glumica iz Južne Koreje Jeon Do-Jeon i iranska glumica Lejla Hatami. Međutim, od 18 filmova u zvaničnoj konkurenciji samo dva su režirale žene - "La Meraviglie" Italijanke Alis Rohrvašer i "Futatsume No Mado " Japanke Naomi Kavase.

Serđo Leone za kraj

Film "Za šaku dolara" Serđa Leonea zvanično će 24. maja zatvoriti festival. Ostvarenje, koje ove godine slavi 50. rođendan, biće prikazano poslije dodjele "Zlatne palme" za koju se ove godine takmiči 18 filmova. Organizatori uvijek u posljednjem trenutku saopštavaju koje će ostvarenje spustiti zavjesu, a do sada su se opredjeljivali za premijerno prikazivanje nekog filma. Ove godine to će biti film iz sekcije "Filmski klasici", koju će na festivalu predstavljati počasni gost manifestacije italijanska glumica Sofija Loren.

Akreditovano 4.500 novinara

Koliko je kanski festival uticajan govori i podatak o broju novinara koji prate ovu filmsku smotru. Više od 4.500 novinara akreditovano je za praćenje festivala, a gradske vlasti očekuju oko 74.000 turista u Kanu, gradu na Azurnoj obali sa oko 200.000 stanovnika.

Počast Alenu Reneu

Domaćin festivala francuski glumac Lamber Vilson na otvaranju je odao počast nedavno preminulom francuskom reditelju Alenu Reneu. Lamber je bio zadužen i za zvanično predstavljanje glumice Nikol Kidman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana