Projekat “Eskejp podkast”: Ljepota je u razlikama

Ilijana Božić
Projekat “Eskejp podkast”: Ljepota je u razlikama

BANjALUKA - Spoj muzičke i likovne umjetnosti izrodio je maestralna djela na kulturnoj sceni Republike Srpske, djela domaćih umjetnika koji preispituju osnovne vrijednosti poredeći ih sa današnjom nadrealnom stvarnošću.

Kako bi ljubiteljima umjetnosti pružili nešto novo, ali i da bi na zanimljiv način predstavili uličnu umjetnost u Banjaluci, aktivistkinja Tijana Ševo je sa grupom entuzijasta prije četiri godine pokrenula projekat “Illuminations BiH BiH” koji se bavi organizovanjem događaja posvećenih alternativnom zvuku, strit artu i umjetnosti. Prošle godine je sa ekipom iz Udruženja nezavisnih stvaralaca i aktivista “Geto” organizovala “Grafiti džem” događaje u Banjaluci koji su okupili vodeća imena strit art i grafiti scene BiH. Nedavno je sa Daliborom Danilovićem, koji je zadužen za video-produkciju, pokrenula projekat “Eskejp podkast” pa je tako nastao niz umjetničkih djela koja su predstavljena na “Jutjub” kanalu “Illuminations BiH BiH”.

Tijana Ševo je govoreći o ovom projektu za “Glas Srpske” istakla da je poželjela da uradi nešto drugačije, što odskače od kalupa klasičnih podkasta, te da publici pruži promjene, jer je to ono što joj treba, a ne ono što očekuje.

- Promjene su potrebne i bitne. Eskapizam ili bijeg od stvarnosti nakon obaveza i okolnosti koje nosi život u pandemiji svima nam je motiv da se opustimo i oplemenimo. U praksi svakodnevnog života eskapizam smo iskoristili kako bismo na kraći način objasnili bježanje iz jednolične rutine - kazala je Ševo i dodala da su ovaj pojam upotrijebili kako bi predočili potrebu za drugačijim i zdravijim stilom života.

Kako je objasnila, eskejp podkast je sinonim za opuštanje, uživanje, ali i potreba upoznavanja i spajanja novih ljudi, kultura i načina života.

- Glavni cilj “Eskejp podkasta” je promovisanje umjetnika i njihovih djela u realnom vremenu, odnosno akademski slikari, ilustratori, grafiteri, muralisti i akteri banjalučke alternativne muzičke scene u jednom alternativnom podkastu. Cilj je i da prepoznamo potencijal i da ovaj video-podkast iskoristimo kako bismo dali podršku i afirmisali mlade stvaraoce, kojih ima dosta, kao i one koji su se već afirmisali - objasnila je Ševo.

Dodala je da se autentičnost ovog projekta ogleda u spoju umjetnosti, u tome da se muzičari svojim performansom izraze i na taj način inspirišu likovne umjetnike u nastanku njihovih djela.

- U projektu su učestvovali umjetnici koji su aktivni na banjalučkoj sceni, a nastala djela su provokativnog karaktera jer upozoravaju i dovode u pitanje aktuelne društveno-socijalne stilove života - ispričala je Ševo.

Naglasila je da je ulična umjetnost veoma razvijena kod nas, te da imamo potencijala.

- U Banjaluci ima mnogo mladih koji se aktivno bave ovom vrstom umjetnosti, i svakako treba da se radi još više kako bi grad postao prepoznatljiv po tome. Preporučujem “Instagram” stranicu “Graffiti Banja Luka” koja se bavi dokumentovanjem grafita i ulične umjetnosti u našem gradu - poručila je Ševo.

Prema njenim riječima, urbana kultura se razlikuje od države do države.

- Ukoliko je neka država razvijenija, u njoj je i razvijeniji ovaj oblik kulture. Samim tim ne mogu se porediti urbane kulture u metropolama i malim gradovima. Ono što nam je svima zajedničko jeste onaj oblik kulture koji grupiše supkulture koje imaju slične ciljeve, a to je biti drugačiji i boriti se za svoja prava. Muzika, način razmišljanja i oblačenja su neki od njih - navela je Ševo i dodala da su to kod nas DKC “Incel”, te kafe-bar “ŽiŽa”, u kojima su i snimane neke od epizoda eskejpa.

Kako je kazala, tabui i stereotipi su u umjetnosti prisutni kroz vijekove, te ih je potrebno koristiti kao resurs u stvaralaštvu. Istakla je da je ljepota u razlikama, te da je zato važno razbijati tabue kako bismo skinuli nametnute društvene okove.

Izložba

Tijana Ševo je kazala da je izložba radova nastalih u ovom eskejp podkastu planirana početkom juna.

- Organizovaćemo je u našem alternativnom DKC-u “Incel”, odakle smo krenuli snimivši prve dvije epizode. Mnogo sam im zahvalna za dugogodišnju saradnju kao i UNSA “Geto” ekipi. U pregovorima smo sa “Banjalučkom pivarom” o sponzorstvu i nadamo se da će se epidemiološka situacija poboljšati kako bismo ostvarili planove - rekla je Ševo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana