Proglašena najljepša pjesma Ilindanskih susreta

Srna
Proglašena najljepša pjesma Ilindanskih susreta

Derventa - Za najbolju pjesmu na "Ilindanskim pjesničkim susretima", koji su održani danas u Derventi, proglašena je "Reka", pjesnika Aćima Todorovića iz Vlasenice.

Proglašene su dvije drugoplasirane pjesme "Kad odem", autora Vere Ratkovac iz Dervente, i "Ja nisam više tamo", autora Slavice Kirovske Dabevske iz Tetova. Treće mjesto dijele "Miljacka", autora Biljane Kitić Kačar iz Prnjavora, i "Tri rijeke", autora Vitomira Stevanovića iz Doboja.

Nagrada za "Ukrinski vodeni cvijet" pripala je Dragici Grbić iz Višegrada za pjesmu "Rijeci Ukrini", dok je najljepšu šaljivu pjesmu "Pecaroška igra" napisao Nedeljko Kovačević iz Prnjavora.

Odlukom žirija, a na prijedlog članova Srpskog književnog kluba "Vihor" Derventa, na ovogodišnjim susretima Povelja za doprinos radu i afirmaciji ovog kluba uručena je Miloradu Miši Đurđeviću iz Dervente i Nedeljku M. Sančaninu iz Prnjavora.

Pohvaljeno je i 11 pristiglih pjesama, koje su sa pjesmama članova i prijatelja "Vihora" štampane u posebnom zborniku koji je predstavljen tokom pjesničkih susreta.

Predsjednik Srpskog književnog kluba "Vihor" Slavko Pokrajac, koji je otvorio susrete, zahvalio je svim učesnicim i istakao da je Klub, uprkos brojnim problemima kao što su posljednje poplave, uspio da organizuje 13. pjesničke susrete.

Pokrajac je rekao da su u okviru huimane akcije književnika skupljene knjige za poplavljene biblioteke u Doboju i Šamcu.

Tradicionalni pjesnički susreti održani su u organizaciji Srpskog književnog kluba "Vihor". Tokom dvodnevnih susreta učestvovali su pjesnici iz BiH, Srbije, Makedonije i Bugarske.

Prvog dana okupljeni pjesnici su recitovali na Trgu grada, dok je glavno mjesto okupljanja bila rijeka Ukrina na lokaciji Žuti most kod Donjeg Detlaka.

Organizovan je i obilazak Etno izletišta "Nadeša" u Osinji, zatim manastirskog kompleksa i amabare od škriljaca u Donjem Detlaku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana