Proglašen dobitnik nagrade Skender Kulenović: Priznanje za djelo Zorana Kostića

Snežana Tasić
Proglašen dobitnik nagrade Skender Kulenović: Priznanje za djelo Zorana Kostića

Prijedor - Dobitnik književne nagrade "Skender Kulenović" 44. književnih susreta na Kozari za najbolju knjigu objavljenu u 2015. godini je Zoran Kostić, pjesnik iz Banjaluke, za knjigu "Tače pečat", u izdanju "Art printa" iz Banjaluke.

Odluku je donio žiri u sastavu Sanja Macura i Duško Pevulja, te Miroslav Maksimović kao predsjednik žirija.

U obrazloženju žirija se navodi da je pjesnik, dramski pisac i prevodilac Zoran Kostić plodan autor bogatog i raznovrsnog stvaralačkog opusa.

- Kostić dominantna obilježja svog pjesničkog lika potvrđuje svakom novom zbirkom, a knjiga pod upečatljivim naslovom "Tače pečat" upravo je izraz njegovog poznatog i dosljednog umjetničkog opredjeljenja. On odvažno, prilično usamljenički, progovara o onome o čemu se ne smije ćutati: jezikrađu i jezikrvlju, bezjezičnosti koja bi po svaku cijenu da se predstavi kao nepobitna jezičnost - stoji u saopštenju.

Predsjednik žirija Miroslav Maksimović rekao je da Kostićeva zbirka svojom dimenzijom predstavlja snažnu sponu sa linijom njegovog pjesničkog puta, te da je to važan momenat koji je uticao na odluku o dodjeli ovog uglednog književnog priznanja.

Pored Kostićeve knjige, u užem izboru za dodjelu nagrade bila su i djela Slobodana Zubanovića "Starac i pesme", Tomislava Marinkovića "Nevidljiva mjesta", Zdravka Miovčića "Škrinja i šapat" i knjiga Đorđa Nešića "Bolje je biti u manjini".

- Meni je rad u ovom žiriju potvrdio ono što inače znam. Da mi imamo sjajnu poeziju i da poezija ima društvenu promociju i status kakav ima tenis, mi bismo imali nekoliko Novaka Đokovića i to onih pravih. To znači da smo imali mogućnost da izaberemo sjajnu knjigu, mada su i ostale koje su bile u užem izboru isto mogle biti nagrađene - kazao je Maksimović.

Ovu odluku žirija saopštio je predsjednik Organizacionog odbora Književnih susreta Marko Pavić, koji je istakao da je žiri odgovorno i savjesno obavio svoj posao.

Uručenje priznanja

Laureatu Zoranu Kostiću nagrada će biti uručena na centralnoj manifestaciji na Mrakovici u subotu, 24. septembra. Tada će, pored laureata, stihove na legendarnoj Kozari govoriti i Tatjana Bijelić, Milovan Marčetić, Mošo Odalović, Stevan Tontić, Miroslav Maksimović, Ranko Pavlović, Ljubivoje Ršumović, Matija Bećković i Dara Sekulić. U programu učestvuju glumice Biljana Đurović i Jelena Gavrilović. Iste večeri u Pozorištu Prijedor biće organizovano tradicionalno Veče laureata, kada će Zoran Kostić predstaviti nagrađenu knjigu i svoju poeziju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana