Profesionalci iz asambla “Kolo” obučavaju lokalne folkloraše

Srna
Foto: Srna

ŠAMAC- Predstavnici nacionalnog ansambla "Kolo" iz Beograda počeli su večeras trodnevnu obuku članova folklornih društava sa područja opština Šamac, Modriča, Doboj i Jablanica.


Trodnevni seminar pod nazivom "U kolo sa profesionalcima" organizovali su opština Šamac i KUD "Šamac".

Igrač i pjevač Nacionalnog ansambla "Kolo" iz Beograda Aleksandar Jovanović rekao je Srni da je cilj seminara da on i koleginica Dragana Puretić pokušaju da predstave način i principe rada u ansamblima kao što je "Kolo", zatim "Lado" iz Zagreba, "Filip Kutin" iz Bugarske, te principe rada ruskih ansambala sa kojima su sarađivali.

"Želimo da pomognemo mladim ljudima koji se bave umjetnošću da na najbolji profesionalni način pokažemo igranje i pevanje. Očekujem da uživaju i prihvate to na najbolji mogući način", rekao je Jovanović.

Puretićeva je navela da je prvi put u Šamcu, da se raduje saradnji i što će upoznati mlade ljude kojima će moći prenijeti profesionalna znanja iz ansambla "Kolo".

"Prenijećemo im tehnike pevanja i igranja kako se radi u proFesionalnom ansamblu. Za početak je tri dana dosta da nauče, a poslije će ta znanja nadograđivati na drugi način“, kaže Puretićeva.

Član KUD-a "Šamac" iz Šamca Stanislava Stanković rekla je Srni da su zajedničkim snagama uspjeli da dođu do večerašnjeg seminara, te da očekuju upoznavanje o najboljim profesionalnim igrama, ali i dobro druženje.

Teoretski dio seminara odvijaće se u Galeriji Centra za kulturu, a praktični u Kino dvorani u Šamcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana