Producent Nikola Đulijano na Kustendorfu: Mladi treba da se bore za svoje filmove

Priredila: Aleksandra Madžar
Producent Nikola Đulijano na Kustendorfu: Mladi treba da se bore za svoje filmove

Mokra Gora - Četvrti dan "Kustendorfa" na već dobro poznatu adresu filma stigao je Nikola Đulijano, koji potpisuje produkciju najnovijeg filma "Mladost" Paola Sorentina.

Poslije prikazivanja ovog filma publika je imala priliku da razgovara sa ovim producentom, koji je takođe i predavač na Nacionalnoj filmskoj školi u Rimu.

Studenti su ovacijama pozdravili Sorentinov film, najbolji film po ocjeni Evropske filmske akademije prošle godine.

Đulijano je ispričao da je Sorentina sreo 1995. i tada je počela njihova saradnja, duga 20 godina.

Film, rađen u koprodukciji Italije, Francuske, Švajcarske i Velike Britanije, prema riječima Đulijana, koštao je 12 miliona evra. Snimali su u dva hotela u Švajcarskoj, što je bilo poprilično skupo, u Veneciji, Rimu i završili u londonskom pozorištu.

Đulijano je rekao da je bilo teško ostvariti koprodukciju četiri zemlje, naročito uspostaviti saradnju sa Velikom Britanijom, ali su na kraju uspjeli da pronađu odličnog producenta, koji stoji i iza filma "Kerol".

Sorentino je napisao i scenario za film "Mladost", a Đulijano je otkrio da priznati reditelj uvijek zamisli prvo likove, a zatim oko njih gradi priču.

Na konstataciju studenata da u Sorentinovim filmovima prepoznaju uticaj Federika Felinija, Đulijano je rekao da Felini jeste Sorentinov omiljen autor.

- Paolo je jednom rekao da je "La Dolce Vita" remek-djelo, a "Velika ljepota" film - dodao je producent.

Đulijano, koji je i profesor u Filmskoj školi u Rimu, ispričao je da je studirao pravo, ali da mu je strast oduvijek bila gledanje filmova i naglasio da voli da radi filmove koje želi da gleda u bioskopu.

Za njega je najuzbudljiviji trenutak kada dobije scenario i počne sa rediteljem i scenaristom da radi na njegovom razvoju, slično se osjeća i tokom montaže.

- Reditelju i scenaristi je potreban čovjek koji je u projektu, ali ne u potpunosti, koji će im se i suprotstaviti, unijeti im sumnju - objašnjava producent.

Mladim producentima koji su se okupili da bi čuli njegovo predavanje savjetovao je da se bore za svoje filmove, vjeruju u njih i preduzimaju rizike, jer je to, kako je kazao, suština producentskog posla.

Đulijano, koji je sa Sorentinom počeo da radi još kada je ovaj radio kratke filmove, smatra da je za producenta uzbudljivo da sarađuje sa debitantima, bude svjedok i učesnik njihovog razvoja i uzdizanja.

- Novac nije jedina važna stvar u snimanju filmova. Najznačajnije što možete dati reditelju, naročito ako je debitant, jeste vrijeme. Naš posao jeste da podstaknemo i podržimo njihovu viziju i da se borimo da ta vizija preraste u film - naglasio je on.

Dodao je i da se trudi da gleda filmove sa tačke gledišta publike, a snima filmove koje bi sam volio da gleda.

Kao i prethodnih večeri, poslije napornog i kreativnog dana, učesnici i posjetioci, ali i velike filmske zvijezde uživali su u koncertu Adama Stinga.

Stigao i Korneliju Porumboju

Profesor Emir Kusturica, selektor Dunja Kusturica i organizatori festivala dočekali su rumunskog režisera Kornelijua Porumbojua, koji prvi put dolazi na "Kustendorf". Njegov najnoviji film "Blago" nakon premijere u Kanu, kao i prikazivanja na festivalima u Hamburgu, Čikagu, Kairu, prikazan je u sali "Prokleta avlija" na Mećavniku, nakon čega je i ovaj režiser održao radionicu.

Program za srijedu

- 14 "Planine mogu da odu" Đia Žangke

- 17 "Blanka" Koki Hasei

- 21 Ceremonija zatvaranja i dodjela nagrada

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana