Priznanje za legendarnog strip autora: Sten Li dobio ulicu u Njujorku

B.P.
Priznanje za legendarnog strip autora: Sten Li dobio ulicu u Njujorku

Legendarni strip autor Sten Li za života dobio je mnoge nagrade i počasti, a sada jedna ulica u Bronksu, u kvartu gde je Li odrastao, novi naziv po njemu. 

Počevši kao tinejdžer, Li će postati jedan od najboljih kreatora kompanije  Marve oživljavajući likove kao što je Kapetan Amerika. Kasnije, radeći sa Džekom Kirbijem, Stivom Ditkom, Don Hekom i drugima, Li je stvorio Marvel Univerzum, kakav fanovi danas znaju i vole, a Li će vremenom postati javno lice kompanije.

Njegov ljubazan karakter činio ga je miljenikom među fanovima, a pratio ga je niz kamea nastupa u svakom filmu sa Marvelovim likom, po čemu je bio prepoznatljiv mlađim fanovima, sve do njegove smrti 12. novembra 2018, u dobi od 95 godina.

Dvije i po godine kasnije, Stenov rodni grad imenovao je ulicu u njegovu čast i održana je ceremonija posvećena Liju. Smještena u Bronksu, okrugu u kojem je Li proveo svoje tinejdžerske godine, ulica nosi naziv "Stan Lee Njay", a nalazi se na Univerzitetskoj aveniji.

Iako je kasnije godine proveo u Los Anđelesu, Njujork je zauzimao posebno mjesto u srcu Stena Lija. Dobar dio likova koje je stvorio žive baš u Njujorku i čine ovaj grad bezbjednim.

Li je širom svijeta prepoznat kao jedan od najvećih kreatora stripa, koji je pomogao u izgradnji izmišljenog univerzuma koji i danas 80 godina kasnije ima ogromnu armiju fanova.

Tokom svog života primio je mnoge počasti, poput zvijezde na holivudskoj stazi slavnih i nagrade širom svijeta. Sada, posthumno, Sten Li ima i ulicu koja je imenovana u njegovu čast.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana