Priznanje za film Spomenik Majklu Džeksonu na festivalu u Rusiji

Aleksandra Madžar
Priznanje za film Spomenik Majklu Džeksonu na festivalu u Rusiji

Beograd - Film "Spomenik Majklu Džeksonu" scenariste i reditelja Darka Lungulova osvojio je nagradu za najbolji scenario na festivalu "Voices" u Rusiji, koji je svečano zatvoren u gradu Vologda.

Internacionalni žiri zasjedao je u sastavu Gerard Kravcik, francuski reditelj, Nana Đorjadže, gruzijski reditelj, Sergej Šolohov, filmski kritičar iz Rusije i Naum Kleiman, ruski istoričar filma.

Ovo je osma po redu internacionalna nagrada za film "Spomenik Majklu Džeksonu".

HBO - istočna Evropa nedavno je otkupio prava za emitovanje filma i od ovog vikenda "Spomenik Majklu Džeksonu" se emituje na HBO kanalu u Poljskoj, a uskoro i na HBO kanalima širom istočne Evrope.

Sljedeći festival na kojem će film biti prikazan 22. i 24. jula biće održan u SAD u okviru festivala "Inddž festival" u Indijanapolisu, u programu Kinematografija svijeta.

Ekipa filma predvođena Darkom Lungulovim, Borisom Milivojevićem, Natašom Tapušković, Draganom Bjelogrlićem, Ljubomirom Bandovićem u ovoj slatko-gorkoj, ali i duhovitoj ljubavnoj dramu osvojila je i domaću publiku.

Naslovna uloga, kao što je već poznato povjerena je Borisu Milivojeviću koji pokušava da brak sačuva od propasti, ali i mjesto u kojem živi. Iz tih razloga se odluči da podigne spomenik Majklu Džeksonu.

- U tranziciji smo između nekih heroja koje smo imali, ali smo ih izbrisali, a nismo dobili nove, a onda se ljudi u toj tranziciji na sve načine dovijaju da sebi stvore heroje - rekao je Darko Lungulov.

I glumac Boris Milivojević kaže da je ovo jedna ozbiljna tema gdje se jedan čovjek bori za svoje snove i samim tim čini dobra mnogima.

- Imate kroz tog Majkla Džeksona simbolizam i utopiju i upravo za to je vezana ta katarza koja mislim da je užasno važna - kaže on.

Lokalna priča

- Ova tragikomedija samo je naizgled lokalna priča. Ironija i socijalni komentar pokazali su se kao prepoznatljivi i van granica ovih prostora - rekao je Darko Lungulov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana