Priznanje Stanko Rakita u rukama Kapetanovića i Cice

Mirna Pijetlović
Priznanje Stanko Rakita u rukama Kapetanovića i Cice

ANjALUKA - Nagrada "Stanko Rakita" za ovu godinu biće dodijeljena pjesnicima Olgici Cice za knjigu "Bakine priče" i Bori Kapetanoviću za knjigu "Jedna čička i dva čička", odlukom žirija Udruženja književnika Srpske, podružnica Banjaluka.

Žiri u kojem su predsjednik Mihajlo Orlović i članovi Petar Đaković i Željko Đurđević, jednoglasno su odlučili da ova dva autora budu nagrađena.

Nagrađena djela su, prema riječima Orlovića, pravo osvježenje u polju dječije literature u Republici Srpskoj.

- Ove godine žiri je na stolu imao više dobrih knjiga što je znak da je sve više pjesnika koji pišu za djecu. Tako Kapetanovićeva knjiga, pored izuzetno zanimljivog naslova obiluje vrckavim i duhovitim pjesmama, na Kapetanoviću svojstven način - istakao je Orlović.

Istakao je da je Kapetanović u ovoj knjizi, "nov po pjesničkom korišćenju jezika".

- Pjesme mu se pretvaraju u zvučnu razglednicu, bez sjenke neizrecivog i bez nekih preliva. Uz sve to, magija slikova je neodoljiva. Ima u njima goleme radosti, sjete, duhovitih vrckavih gegova - kaže Orlović.

Kada je u pitanju knjiga "Bakine priče", žiri se složio da je riječ o stilski dobro napisanoj knjizi koja potvrđuje ozbiljnost autora.

- Knjiga je zanimljiva po pristupu i originalnosti savremenih bajki koje se oslonjaju na one stare - zapisao je Orlović u obrazloženju.

Broj knjiga prispjelih na konkurs, kaže on, raduje, jer one govore o sve većem interesovanju naših pjesnika za pisanje namijenjeno djeci.

- Prilikom dodjele nagrade, koja će biti održana 14. oktobra u Banskom dvoru Kulturnom centru u Banjaluci, prigodan program će izvesti učenici osnovnih škola iz Banjaluke i škole koja nose ime pjesnika Stanka Rakite - najavio je Orlović.

Nagrada

Stanko Rakita je rođen u Grbavici kod Šipova. Pisao je uglavnom pjesme za djecu. Od njegovih poznatijih knjiga izdvajamo: "Nigdje kraja svijetu" i "Veliki let". Umro je u Banjaluci 1982. godine. Udruženje književnika Srpske ustanovila je književnu nagradu koja nosi njegovi ime, a dodjeljuje se za najbolju knjigu za djecu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana