Priznanja za Anju Ilić, Željka Stjepanovića i "Zločin i kaznu"

Aleksandra Glišić
Priznanja za Anju Ilić, Željka Stjepanovića i "Zločin i kaznu"

BANjALUKA - Predstava "Zločin i kazna" Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, u režiji Dušana Petrovića, proglašena je za najbolju u prethodnoj sezoni Narodnog pozorišta Republike Srpske.    

Za najbolju glumicu proglašena je Anja Ilić za ulogu Anjese u predstavi "Škola za žene" i ulogu Medi u komadu "Kako zasmijati Boga".

Željko Stjepanović proglašen je za najboljeg glumca za ulogu Arnolfa u predstavi "Škola za žene", za ulogu Lužina u komadu "Zločin i kazna" i za ulogu Pulje u komadu "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja". Povelja za izuzetan doprinos pozorišnoj djelatnosti u Republici Srpskoj dodijeljena je predsjednici Organizacionog odbora Šantićevih večeri poezije Sanji Bjelici-Šagovnović. O nagradama je odlučivao Umjetnički savjet Narodnog pozorišta RS. 

Na velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske premijerno je izvedena predstava "Što te nema" Marijane Aracki, u režiji Erola Kadića. Riječ je o predstavi koja je nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta RS, Narodnog pozorišta u Mostaru i Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru.

- Danas, tačno 130 godina kasnije, "na mrtvom grobu porušenih nada", svedoci smo da se pesničko odrastanje Alekse Šantića u kulturno devastiranim prilikama, sukob duhovnog i materijalnog sveta, pobuna ljubavi protiv društvenih stega i povrh svega nezaobilazne balkanske prilike i neprilike s kraja 19. i početkom 20. veka ni po čemu ne razlikuju od naše svakodnevice. U svom životu i stvaralaštvu Šantić je otvorenog srca zagovarao jedinstvo svih slovenskih naroda. Utoliko je poraz koji je doživeo na ličnom planu tragičniji. Njegov poraz - poraz je svih nas. I mada se čini da će se borba erosa i tanatosa večito nadvijati nad Balkanom, Šantićeva vizija jedinstva i sloge jedina je vizija koju treba slediti i jedina koja uliva nadu da je svetla budućnost na ovim prostorima ipak moguća - navela je o komadu Marijana Aracki.

Ovom premijerom obilježen je 89. rođendan pozorišta i početak nove, 90. pozorišne sezone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana