Priznanja Miljanoviću i Periću

Ilijana Božić
Priznanja Miljanoviću i Periću

ČAČAK - Nagrada 30. Memorijala Nadežde Petrović u Čačku dodijeljena je umjetniku Mladenu Miljanoviću za video-rad “Zvuci rodnog kraja”, a priznanje Umetničke galerije “Nadežda Petrović” dobio je Vladimir Perić za objekat “Karantin za ptice” u Gradskom parku.

Nakon temeljnog pregledanja i analize cjelokupne postavke “Na jug, na jug! Idemo na jug!”, koja obuhvata radove 30 umjetnika i umjetničkih grupa sa prostora bivše Jugoslavije i Bugarske, a koje je izabrala selektorka, muzejska savjetnica i direktorica Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Sarita Vujković, žiri je odabrao najbolje.

Žiri 30. Memorijala Nadežde Petrović činili su kustos Muzeja savremene umetnosti u Beogradu Miroslav Karić, umjetnička direktorica Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu Milica Todorović i kustoskinja i muzejski savjetnik u UG “Nadežda Petrović” Dragana Božović.

Nagrada je dodijeljena Miljanoviću za rad “Zvuci rodnog kraja” (2018) koji, kako je naveo žiri, donosi gorko-humornu studiju o složenosti društveno-političke stvarnosti BiH, zemlje koja je nekada bila sinonim za multietnički, kulturni i konfesionalni suživot, ali i jedan od najsurovijih ratova u savremenoj istoriji.

- Danas u zamršenom modelu entiteta, kantona, podela, Bosna živi posledice razbuktalih nacionalizama tokom devedesetih koji se, inače, još raspiruju na ovdašnjim prostorima kada treba da se zamagli slika devastiranih društava, uništenih ekonomija, ugroženih egzistencija, obespravljenih građana neretko primoranih da napuste svoj rodni kraj - naveo je žiri.

Članovi žirija su istakli da Miljanović u svojevrsnoj formi delegiranog performansa, koji oživljava popularni žanr muzičkog video-spota, okuplja grupu veterana iz zaraćenih vojski BiH sa idejom da zajedno izvedu različite verzije pjesme “Napravila Amerika od Bosne državu” u originalnoj interpretaciji hrvatskog pjevača izvorne muzike Ante Bubala.

- Kontroverznog sadržaja baziranog, i u drugim verzijama, na izneverenosti bosanskih etniciteta Dejtonskim sporazumom i interesima velikih sila, pesma kroz stereotipe, predrasude, strahove od “dominacije i pobede drugog” uvodi posmatrača u teren politički nekorektnog, ali istovremeno i najdirektnije suočava sa apsurdnošću nacionalizma, rata uz podsmeh već pomenute realnosti gde smo sada - na ruinama nekadašnjeg zajedničkog života. Miljanović polje umetnosti inauguriše u prostor (ne)mogućih susreta, neophodnog dijaloga van neiskrenog, deklarativnog diskursa političkih elita i nužnog kritičkog preispitivanja njihovih manipulativnih strategija jasnim pitanjima: zašto, čemu i dokle? - istakao je žiri i dodao da je Miljanović na Memorijalu predstavljen i radom “Didaktički zid”, kojim pristupa aktuelnom globalnom problemu migracija i izazova sa kojima se na svom putu ka željenim odredištima susreću migranti, izbjeglice, raseljena lica.

Prema riječima žirija, rad Vladimira Perića “Karantin za ptice”, koji je postavljen u Gradskom parku u Čačku, određen je novonastalim okolnostima globalne zdravstvene krize.

- Karantin, (samo)izolacija i distanciranje - pojmovi koji poslednjih nekoliko meseci okupiraju našu svakodnevicu i živote, menjajući paradigme u navikama i društvenim ponašanjima, čineći da od budućnosti očekujemo jedino odgovor “do kada će sve to trajati”, za Perića su polazište u promišljanju potreba jednog sveta koji zbog ljudskih aktivnosti ostaje nezaštićen. Perićev rad je umetnički i kritički gest koji će podstaći na brojna pitanja o našem odnosu prema životnoj sredini, o odgovornosti, humanosti, neophodnosti zajedništva, podsećajući nas šta sve dugujemo prirodi i drugim živim vrstama i bićima - naveo je žiri.

Sporazum

U završetku svečanosti potpisan je veoma značajan sporazum o saradnji između Umetničke galerije “Nadežda Petrović” i Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske. U sporazumu se navodi da će obje strane raditi na zaštiti i prezentaciji kulturnog nasljeđa, te realizaciji pojedinačnih i zajedničkih programa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana