Princeza teatra ostala svjetionik

Priredila: Mirna Pijetlović
Princeza teatra ostala svjetionik

Beograd - Umrla je velika Mira Stupica. Velika karijera, velika glumica, velik i nesrećan, nesrećan život. Probudi ih sve, kad tamo stigneš, velika gospođo.

Riječi su ovo dramskog pisca i reditelja Siniše Kovačevića kojima se oprostio od Miroslave - Mire Stupice, jedne od najcjenjenijih glumica u istoriji srpskog glumišta. Pozorišna diva preminula je u 93. godini u noći između četvrtka i petka u Domu za stare u Zemunu.

Stupica je pretrpjela težak moždani udar, operisana je, ali nije uspjela da se oporavi, a 17. avgusta bio je njen posljednji rođendan. Ostavila je izuzetan trag u dramskoj umjetnosti, i na sceni i na filmskom platnu.

Iza nje je ostala i autobiografska knjiga "Šaka soli" u kojoj je pišući o svom životu, tri braka i karijeri ispisala i upečatljivu sliku jedne epohe. Privatni život obilježio joj je brak sa slavnim rediteljem Bojanom Stupicom.

Odlazak Mire Stupice, velike glumice i žene kojoj kulturna scena Srbije mnogo duguje, ražalostio je njene prijatelje, porodicu i kolege. Oni, kao i mnogi drugi ljudi koji su se divili njenom radu, kao i mediji širom regiona, opraštali su se u petak emotivnim porukama od "princeze teatra".

- Neopisivo me rastužila vijest o smrti Mire Stupice. Iako je bila u poodmakloj starosti, ne možete, a da ne žalite kada neko tako veliki ode. Ostavila je neizbrisiv trag - kazala je za "Glas Srpske" književnica iz Banjaluke Stevka Kozić-Preradović.

Naročito emotivno i sa velikim poštovanjem od Stupice se oprostila rediteljka Milica Kralj, prisjetivši se trenutka kada je prvi put vidjela na daskama koje život znače.

- Kada sam prvi put gledala Miru Stupicu u pozorištu, pre nje na sceni pojavila se naznaka neke čudne svetlosti. Ispod scenskih vrata. Onda je ona otvorila ta vrata i stupila na pozornicu zaogrnuta u svetlost. Onda je ta svetlost krenula da se širi po gledalištu, da nas udara u glavu. Stupica je prošla pozornicom, izgovorila svoje replike i ponovo izašla na ona vrata. Svetlost je otišla za njom, nestala ispod vrata, ostavljajući nas gledaoce da se pitamo šta to bi. Bila je to harizma velike glumice, koja obasjava sebi put i sva lica koja se na tom putu nađu. Glumačka harizma tolika da me i sad drži pod jakim utiskom i zadivljenošću - zapisala je Milica Kralj.

Glumica Gorica Popović kaže da je Stupica uvijek umjela da osvaja, prije svega, svojim specifičnim bićem.

- Jako mi je žao. Sa Mirom, nažalost, nikada nisam igrala, ali sam je gledala u fantastičnim ostvarenjima. Bila je rasna glumica i svaku ulogu je osvajala svojim specifičnim bićem. Jedna od najvećih naših glumica svih vremena. Žao mi je i što je pri kraju svog života bila sama - kaže Popovićeva.

Glumica Branka Veselinović teško je primila vijest o odlasku svoje drage prijateljice i kume za koju kaže da je bila velika glumica, koja je rijetko govorila o sebi.

- Mnogi mladi i ne znaju da smo nas dve postojale. Ja sam Miru mnogo volela, bile smo veliki prijatelji i kumovi - rekla je Veselinovićeva i prisjetila se kako je upravo Mira bila ta koja ju je povezala sa ljubavi njenog života Mlađom Veselinovićem.

Reditelj Milan Karadžić kaže da je Stupičin rad vrijedan divljenja.

- Mira Stupica je bila glumica ogromnog dara i fantastične harizme. Kao mlad reditelj gledao sam je na pozorišnoj sceni na kojoj je bila zaista impresivna. Mira je bila posebna glumica, a nama ostaje da joj se divimo i da se ugledamo na nju - kaže Karadžić.

Zajedničkog glumačkog poduhvata u seriji "Otvorena vrata" sa Stupicom prisjetio se glumac Vlasta Velisavljević.

- Nisam je lično poznavao, a i glumački smo se sreli samo jednom, i to u seriji "Otvorena vrata". Ipak, znao sam je kao izuzetnu osobu i divnu glumicu. Divio sam joj se i voleo da je gledam - rekao je Velisavljević.

Bila je prvo od četvoro djece Radomira Todorovića, rodom iz Orašca, i Danice, rođene Stanišić iz Livna. Njeni biografi bilježe da su dva brata, Predrag i Zoran, umrli sa svega dvije i tri godine. Nekoliko godina kasnije rođen je treći brat Bora, koji je ostavio neizbrisiv trag u srpskoj kinematografiji.

U Gnjilanu je sa četiri godine gledala i prvu pozorišnu predstavu - "Boj na Kosovu" u izvođenju neke putujuće trupe. Porodica se preselila u Gornji Milanovac, gdje joj 1932. godine od tuberkuloze umire otac. Samohrana majka Danica sa djecom je otišla u Aranđelovac, pa u Beograd, gdje se Mira prepustila magiji pozorišta.

Na scenama u Šapcu i Nišu, preko Narodnog pozorišta i Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu, pa sve do teatara Pariza i Moskve, nizale su se briljantne uloge. Igrala je u svim žanrovima, ali i od klasike do savremenog nacionalnog i inostranog repertoara. Bila je nezaboravna Petrunjela, Glorija, baronica Kasteli, madam San Žen...

Na velikom platnu debitovala je u ekranizaciji romana "Bakonja fra Brne" početkom pedesetih godina prošlog vijeka, a zatim igrala u filmovima "Jara gospoda" , "U mreži", "Stojan Mutikaša", "Hanka", "Delije", "Krvava bajka", "Doručak sa đavolom", a u novom milenijumu i u "Sedam i po" i "Paradi".

Od velikog broja TV ostvarenja izdvaja se sigurno njena Kika Bibić iz "Bukvara", zahvaljujući kojoj su se mnogi opismenili. Kremacija glumice Mire Stupice biće obavljena 23. avgusta u 13 časova na Novom groblju u Beogradu.

Nagrade

Više puta je ponavljala da je vrhunac glumačkog dara ostvarila upravo u režijama Bojana Stupice, tokom dvije decenije zajedničkog života na sceni i van nje. Za sve čime je zadužila srpski teatar i film nisu je zaobišle najznačajnije nagrade i priznanja. Dobila je najprestižnija priznanja, a proglašena je i glumicom 20. vijeka. Dobitnica je "Dobričinog prstena", statuete "Joakim Vujić", nagrada "Pavle Vuisić", festivala "Dani Zorana Radmilovića" i brojnih drugih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana