Prijedor: Refleksija memorije za posjetioce

Snežana Tasić
Prijedor: Refleksija memorije za posjetioce

Prijedor - Izložba scenskog kostima "Refleksija memorije", koju su priredili studenti i profesori Fakulteta primenjenih umetnosti iz Beograda, otvorena je u prijedorskoj "Galeriji '96".

Riječ je o srpskom srednjovjekovnom ornamentu kao dominanti i inspiraciji u kreiranju odjevnog predmeta, kao i ornamentima srednjovjekovnih fresaka koji su primijenjeni u savremenom  scenskom kostimu.

Profesor Maja Studen-Petrović, koja vodi Odsjek kostima na ovoj akademiji, pojasnila je da izložba kao temu ima srednjovjekovni ornament koji je kao dio kulturne baštine u vidu kopije bio izložen na autorskoj izložbi Dušana Milovanovića "Osvežavanje memorije".

- Izložba je nastala kao odgovor na bogatu građu o srpskoj srednjovekovnoj freska-umetnosti, koju Muzej primenjene umetnosti čuva u depou, a gde je ornament kao simbol ili dekoracija izvorno primenjen u kostimu - kazala je Studen-Petrović.

Ona je dodala da je srednjovjekovni ornament vječita i neiscrpna tema.

- Ono što je dragoceno je što su studenti putem te izložbe imali priliku da osveže tu memoriju koja je zatvorena u depoima muzeja i da na licu mesta vide kopije koje su sačuvane - kazala je Studen-Petrović.

Izloženi su radovi tridesetak studenata sa kojima su radila četiri profesora sa Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu.

Preko scenskih kostima-instalacija, crteža i fotografija, studenti oživljavaju likove srednjovjekovnih heroina i junaka, od proklete Jerine, Olivere Lazarević, Jelene Anžujske i carice Jelene do Banović Strahinje, dok ornamenti sa srednjovjekovnih odora dobijaju nova čitanja i primjenu u modnom kostimu.

Student Milica Požar istakla je da je srednjovjekovni ornament veoma značajna inspiracija i za pravljenje kostima u savremenom dobu.

- To nam je polazište za sve kostime. Veoma jaka i originalna inspiracija koja se veoma lepo prenosi i u ovom vremenu i čak smatram da je poželjna - kazala je Požareva, koja se predstavila radom "Prokleta Jerina".

Direktor "Galerije '96" Tihomir Ilijašević potvrdio je da je ova izložba nastavak saradnje sa jednom od najznačajnijih institucija kulture, Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu. Izložba će biti otvorena do 21. aprila.

Unikati

Svaki rad obojen je ličnim pečatom tridesetak studenata i predstavlja individualni odraz i refleksiju u čitanju istorijskog izvora. U pitanju je kolekcija kopija ornamenata sa fresaka koju su 1961. godine oformili kustos Zagorka Zec i slikar Milovan Arsić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana