Prijedor: Pozorište obilježilo 60 godina postojanja

Agencije
Prijedor: Pozorište obilježilo 60 godina postojanja

Prijedor - Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić izjavila je večeras, na završnici obilježavanja 60 godina postojanja Pozorišta Prijedor, da je svakoj instituciji, naročito u oblasti kulture, koja u današnje vrijeme obilježava ovako značajan jubilej, potrebna podrška, pogotovo svojih sugrađana.

“Najmanje što možemo da uradimo je da budemo sa njima kada se slavi, jer je ovo značajan događaj za grad sa čijim je rastom i razvojem stasavalo i njegovo pozorište”, rekla je Rešićeva.

Dodjelom zahvalnica zaslužnim pojedincima i institucijama na svečanoj akademiji u Gradskom pozorištu, večeras je završeno višednevno obilježavanje 60. rođendana Pozorišta Prijedor.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Milenko Đaković istakao je da su tokom proteklih 60 godina bardovi prijedorskog glumišta mnogo toga pokazali publici. “Poruke su im bile vesele i tužne, ali riječi mudre, koje su nas navodile da se ponekad i sami zapitamo ko smo, šta smo i kuda idemo”, rekao je Đaković.

Direktor Pozorišta Prijedor Zoran Baroš istakao je da kada jedna ovakva ustanova dočeka 60-godišnjicu, to nije mala stvar. “Opstati u vremenima, sistemima i režimima, padati i ustajati, imati neuspjeha i uspjeha, i ove 2013. godine biti tu gdje jesmo, zaista su dovoljan razlog za proslavu”, rekao je Baroš.

On je podsjetio da je Pozorište Prijedor u posljednjoj deceniji zabilježilo značajne iskorake i rezultate od 2007. godine kada se “pojavilo” na Pozorišnim susretima BiH u Jajcu sa predstavom “Na čijoj strani”, preko pobjede na tom istom festivalu 2010. godine sa predstavom “Grobnica za Borisa Davidoviča”, osvajanja još pet nagrada na ovom i jedne na festivalu u Brčkom.

Na svečanosti su uručene zahvalnice gradu Prijedoru, Dječijem pozorištu Republike Srpske i Narodnom pozorištu Republike Srpske iz Banjaluke za dugogodišnju podršku i pomoć Pozorištu Prijedor.

Zahvalnice su dobili glumac i režiser Radenko Bilbija, te doajeni prijedorskog glumišta Rade Stupar i Zlata Kogelnik. Nisu zaboravljeni ni gostujući glumci Radenka Ševa i Aleksandar Stojković, te Ivan Obrenov iz Novog Sada, koji je predstavljen kao jedan od najvećih hroničara ovog pozorišta.

Prijedorsko pozorište ima osam glumaca, a kroz školu glume nastoje da otkriju mlade talente. Svečana akademija bila je završnica višednevnog obilježavanja jubileja, povodom kojeg je izvedeno više gostujućih i domaćih predstava na pozornici gradskog pozorišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana