Prijedor: Otvorena izložba Grad od željeza i sedefa

Srna
Prijedor: Otvorena izložba Grad od željeza i sedefa

Prijedor - U Muzeju Kozare u Prijedoru večeras je otvorena izložba "Grad od željeza i sedefa" autora Bratislava Teinovića, višeg kustosa Muzeja Republike Srpske iz Banjaluke.

Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić pojasnio je da je riječ o izložbi eksponata i vojne opreme osmanskih Turaka u Banjaluci i obuhvata period od 1527. do 1878. godine.


"Značaj ove izložbe za muzej je prvenstveno u tome što ona ne traži posebnu likovnu pismenost i umjetničko obrazovanje već je namijenjena običnom čovjeku, posebno učenicima osnovne i srednje škole koji će na ovaj način praktično imati jedan kvalitetan čas istorije", naveo je Radonjić.

Autor Bratislav Teinović istakao je da je ideja o ovoj izložbi začeta još prije 15 godina.

"Riječ je o zbirci predmeta nekoliko stotina primjeraka eksponata različite provinijencije i hladnog i vatrenog oružja koje ilustruje prošlost Banjaluke od njenog pada u ropstvo pod tursku vlast, pa do austrougarske okupacije", rekao je Teinović.

On je dodao da se na izložbi mogu vidjeti eksponati poput cijevi bronzane puške "kukače" koja potiče iz 16. vijeka, a nađena je na Kastelu prije 20 godina, pa do posljednjih eksponata modernih sistema pušaka "vinčester" iz 19. vijeka.

"Ova izložba nosi u sebi dvije teme, pa je ona istorijsko-didaktička, jer prikazuje prošlost Banjaluke kroz presjek njene vojne istorije za 350 godina vladavine Turaka, a sa druge strane treba da podsjeti na postanak muzeja Vrbaske banovine odakle su ovi predmeti stigli i čuvaju se u Muzeju Republike Srpske kao baština Banjaluke", rekao je Teinović.

On je dodao da eksponate prate i ilustracije koje su prikupljene tokom višegodišnjeg istraživačkog procesa, a u pitanju su bakrorezi pronađeni u raznim knjigama koji prikazuju vojsku, spahije i janjičare koji su koristili ovo izloženo oružje.

Izložba će u Prijedoru biti otvorena do 3. decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana