Prijedor: Na Likovnoj koloniji 11 umjetnika

Agencije
Prijedor: Na Likovnoj koloniji 11 umjetnika

Prijedor - U devetom sazivu Likovne kolonije “Sreten Stojanović”, koja je otvorena u Prijedoru, učestvovaće jedanaest slikara i vajara iz Beograda, Bačkog Jarka, Vrbasa, Vršca, Opova, Doboja, Banjaluke, Novog Grada i Prijedora, prenose agencije.

Manifestaciju je sinoć otvorio gradonačelnik Prijedora Marko Pavić koji je umjetnicima poželio dobrodošlicu u grad na Sani.

- Koloniju organizujemo da bismo vama umjetnicima omogućili potpuni umjetnički izraz, a da mi uživamo u tome, tako da se nadam da ćete imati sve uslove za rad kako bi tako i bilo - rekao je Pavić.

On je dodao da Prijedor ima puno pravo da bude organizator likovne kolonije i domaćin renomiranim umjetnicima, jer, ne bez razloga, slovi za grad slikara.

- Prijedor trenutno ima više od 30 akademskih slikara, veliki broj studenata i predavača na fakultetima umjetnosti i tradiciju slikarstva dugu više od stotinu godina - naveo je Pavić.

Selektor kolonije Milenko Radivojac potvrdio je da će kolonija biti u znaku akvarela i sitne plastike.

- Odlučili smo da napravimo neobičan spoj slikara i vajara, a zadata tehnika akvarel je po ugledu na jednog od prvih školovanih prijedorskih slikara Todora Švrakića koji je važio za jednog od najboljih jugoslovenskih akvarelista - istakao je Radivojac.

On je pojasnio da je izbor da kolonija bude dijelom i vajarska najviše zato što je sam Sreten Stojanović, čije ime kolonija nosi, bio čuveni vajar.

Radivojac je potvrdio da, prema propozicijama, umjetnici dva rada ostavljaju organizatoru, tako da će, kao i sa dosadašnjih saziva, slike i vajarski eksponati postati vlasništvo gradske uprave i Muzeja Kozare.

Do 12. avgusta, do kada će trajati, u koloniji će umjetnička djela stvarati vajari Drago Handanović iz Doboja i Sonja Bikić iz Banjaluke, kao i slikari Silva Vujović iz Beograda, Dimitrije Kolarević iz Bačkog Jarka, Danko Brkić iz Banjaluke, Aleksandar Bogdanović iz Vršca, Pal Dečev iz Opova, Vlado Njaradi iz Vrbasa, Mladen Karan iz Novog Grada, koji živi i radi u Firenci, te Dalibor Popović i Predrag Marjanović iz Prijedora.

Rad umjetnika pratiće istoričar umjetnosti Ljiljana Subotić iz Beograda koja će biti zadužena za kritički osvrt i katalog izložbe na kraju kolonije.

Radivojac je najavio i bogat prateći program kolonije.

- Tokom trajanja likovne kolonije u Muzeju Kozare 9. avgusta biće otvorena izložba radova članova Udruženja likovnih umjetnika Prijedora - rekao je Radivojac.

On je dodao da će biti organizovana i projekcija filma “Prag i srpski slikari”, autora Nenada Ognjenovića.

Radovi nastali u ovoj koloniji biće izloženi u Muzeju Kozare na izložbi koja će biti otvorena, već po tradiciji, u septembru povodom, ove godine, 41. Književnih susreta na Kozari.

Pokrovitelji kolonije, koja nosi ime jednog od najvećih i najpoznatijih prijedorskih umjetnika, akademika Sretena Stojanovića i čiji su ciljevi njegovanje i čuvanje likovne tradicije, stvaralaštva i edukacija mladih generacija, jesu Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske i grad Prijedor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana