Prijedor: Izložba grafika Ljepota zvijeri

S. Ta.
Prijedor: Izložba grafika Ljepota zvijeri

Prijedor - U Muzeju Kozare u Prijedoru otvorena je izložba grafika Borisa Majstorovića iz ciklusa "Ljepota zvijeri".

Autor je rekao da postoji šest ciklusa sa ovom tematikom i da izloženi radovi mogu otvoriti oči publici koja nije navikla na ovu vrstu likovnosti.

- Ovdje su poštovani osnovni arhetipi grafičkog zanata koje je još Rembrant uspostavio. Iako to danas nije moderno, to je nešto što mene vodi i osnovna potreba je da crtam - istakao je Majstorović.

Kustos umjetničke zbirke Muzeja Kozare Aleksa Milić je, predstavljajući autora, rekao da je Majstorović završio studij grafičkog dizajna kod Vernera Majera u Minhenu i studije grafike kod Dževada Hoze na sarajevskoj Akademiji likovnih umjetnosti, te da je sigurno da su oba velika, dokazana, svjetska umjetnika ostavila traga na njegovo djelovanje. 

- Nazvao bih to zanatskim poštenjem i klasičnom školom akademije koja polako izumire, ali uvijek negdje ostaje gdje je linija i crtež ono na čemu se zasniva čitav umjetnički život odnosno djelovanje - kazao je Milić.

On je naveo da izložba, koja će biti otvorena do 23. februara, prikazuje čitav proces stvaranja grafike odnosno umjetničkog djela od samog početka - linearnog, jednostavnog, svedenog, emotivnog, svakodnevnog doživljenog crteža do nekog krajnjeg rezultata koji na kraju dovodi ili do crnog kvadrata na bijeloj pozadini ili obrnuto.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana