Prijateljstvo pjesnika sagradilo vječne mostove

Ratomir Mijanović
Prijateljstvo pjesnika sagradilo vječne mostove

Trebinje - Naučnim skupom o poetici Alekse Šantića u Trebinju su počele "Dučićeve večeri poezije", dvodnevna manifestacija posvećena najznamenitijem Trebinjcu i jednom od najvećih pjesnika srpske književnosti Jovanu Dučiću.

Dvodnevni simpozijum, koji je otvoren juče ujutro u okviru manifestacije, po tradiciji se organizuje u saradnji sa Institutom za književnost i umetnost iz Beograda, a ove godine je posvećen Dučićevom prijatelju po pjesmi i iz zavičaja Aleksi Šantiću. Na višečasovnim sesijama u sali Skupštine grada poznavaoci Šantićevog pjesništva predstaviće svoje radove namijenjene budućem zborniku "Aleksa Šantić - pjesnik moderne".

I ovogodišnji naučni skup otvorio je domaćin, gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević, ističući da će "Večeri" biti posebne jer Trebinjci i Šantića, kako kaže, osjećaju svojim i bliskim gotovo kao i Dučića, uvjereni da je njihovo prijateljstvo jedan od mostova koji su Hercegovinu dugo čuvali kao jednu jedinstvenu cjelinu.

- I Jovanu i Aleksi Hercegovina je bila i književni zavičaj i poetska inspiracija. Sve je počelo još od časopisa "Zora" u Mostaru i traje i dotiče naše vrijeme, a nadam se da nam otvara nove vidike i daje povode da Jovanovim i Aleksinim djelom osvijetlimo ponešto i od onoga što je napušteno i zapušteno, ili je iz nekog razloga ostalo u književnoj tami - rekao je Vučurević.

Na simpozijumu je promovisan i zbornik radova sa prošlogodišnjeg naučnog skupa "Zvuk, metar i smisao u poeziji Milosava Tešića". Uručujući primjerak zbornika gradonačelniku Vučureviću, uz riječi zahvalnosti na dugogodišnjoj podršci projektu, rukovodilac edicije i jedan od urednika zbornika prof. dr Jovan Delić podsjetio je da učesnici naučnog skupa u Trebinje nikad ne dolaze praznih ruku.

- Zahvaljujući mecenstvu Dučićevog grada, iza svakih "Večeri" ostaje po jedan zbornik kao trajna trebinjska zadužbina poeziji - istakao je on.

Objasnio je da zbornik na 620 stranica donosi 26 priloga književnih kritičara i teoretičara, te da se naslov prirodno nametnuo ukazujući na poetičke inovacije Milosava Tešića, "izumitelja" srpskog amfibraha, koji će se, uvjeren je Delić, jednog dana i zvati po svom tvorcu.

Svečana akademija "Dučićevih večeri poezije", na kojoj će biti uručena i Dučićeva nagrada ovogodišnjem laureatu Gojku Đogi iz Beograda, trebalo je da bude održana sinoć u pozorišnoj sali Kulturnog centra.

Dostojan zbornik

- Govoriti o poeziji Alekse Šantića pred licem Jovana Dučića, podno Hercegovačke Gračanice i Dučićevog groba, o velikom prazniku Blagovijesti, privilegija je koja se ne pruža svakome i svaki dan i siguran sam da će svojom prilazima autori doprinijeti da naš deseti zajednički zbornik bude dostojan i Šantića i Dučića i ovoga praznika - istakao je Jovan Delić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana