Priče o fudbalu i domaći pisci hit

Cvija Mrkonjić
Priče o fudbalu i domaći pisci hit

Banjaluka - "Urednik" Marka Vidojkovića, "Montevideo, Bog te video" Vladimira Stankovića i "Insajder, moja priča" Brankice Stanković najtraženije su knjige u banjalučkim knjižarama.

Neki od najpopularnijih naslova među Banjalučanina su i "Poslednje proleće u Parizu" Jelene Bačić-Alimpić, ljubavni romani Nore Roberts i trileri Lija Čajlda.

Prema riječima radnika u knjižarama, čitaoci posljednjih dana najčešće traže štivo za ljetnji odmor uz koje mogu da se opuste.

- Tinejdžeri su najviše zainteresovani za priče o vampirima i djela iz oblasti fantastike. Najtraženiji je serijal "Vampirski dnevnici" Lise Džejn Smit - kaže Tanja Todorović iz knjižare "Kultura".

Dodaje da je beletristika kao i uvijek najtraženija te da žene traže ljubavne romane, a muškarci trilere ili fantastiku.

Dragana Lujić iz knjižare "My book" ističe da mnogi čitaoci odlaze noseći sa sobom istorijske i istorijsko-religijske romane, kao i knjige o zdravom životu.

- Triler "Sunovrat divova" Kena Foleta je među najprodavanijim, dok tinejdžeri i dalje rado kupuju "Harija Potera" Džoane Rouling i "Sumrak sagu" Stefani Mejer - kazala je Lujićeva.

Naglašava da na policama imaju veliki izbor romana za djecu,  kao i da mališane najviše interesuju bojanke sa sličicama koje mogu biti vrlo poučne.

Banjalučki književnik Milenko Stojičić kaže da čitaoci ovog ljeta ne bi smjeli da zaobiđu knjigu "Samo bogovi mogu obećati" Boža Koprivice.

- Riječ je o čarobnoj knjizi, a Koprivica je fantastičan esejista iz Beograda i bivši fudbaler Partizana koji kroz sportski ugao govori o književnosti, a kroz literarni ugao o fudbalu. Likovi u knjizi su najpoznatija fudbalska, ali i književna imena - istakao je Stojičić.

Smatra da ovu, ali i svaku drugu knjigu treba pročitati dva puta, jer, kako kaže, štivo se prvi put gleda, a drugi put čita.

Književnica iz Beograda Mirjana Đurđević vraća se domaćim klasicima.

 - Iznova iščitavam sedmotomno "Zlatno runo" Borislava Pekića, i ta će se složena operacija, vidim, protegnuti na čitavo leto. U potpunosti preslažem mozaik u glavi, nastao pre tridesetak godina kada sam se prvi put srela sa ovim kapitalnim delom srpske književnosti. Neki kamičci su u međuvremenu izmenili boju, nekima menjam mesta u skladu sa sopstvenim životnim iskustvom stečenim u međuvremenu... - otkrila je Đurđevićeva.

Trendovi

- Čitalački trendovi malo su izmijenjeni u odnosu na prošlu godinu. Dok su prije nekoliko godina bile veoma popularne knjige čija je radnja smještena u Indiju i Pakistan, sada su čitanija djela sa domaćim temama - kaže Tanja Todorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana